Vanliga civila drabbades.

Nya våldsdåd bryter lugn i Irak

En självmordsbombare tog med sig minst 33 människor i döden i dag i Abu Ghurayb strax utanför Bagdad. Attacken är den tredje på bara ett par dagar och våldet följer på en period av relativt lugn i Irak.

Flera av dem som miste livet hade just deltagit i en försoningskonferens och var på väg till fots genom marknaden i Abu Ghurayb, inte långt från Abu Ghurayb-fängelset där de ökända övergreppen begicks. Bland de som dödades när självmordsbombaren detonerade sitt bombbälte, fanns klanledare, skolbarn, säkerhetsmän och minst två irakiska tv-journalister.

Attacken var den andra i Bagdadområdet på tre dagar. I söndags dödades 30 människor utanför polishögskolan i Bagdad av en självmordsbombare på cykel. Dagens attentat inträffade samma dag som ledare för Saddam Husseins gamla Baathparti nobbade en inbjudan att delta i den nationella försoningsprocessen. Baathparitet motiverade sin vägran med att man inte för en dialog med kollaboratörer, spioner och förrädare.

Irak, och i synnerhet Bagdad, hade just försiktigt börjat vänja sig vid ett mer normalt liv efter flera år av ständiga våldsdåd. Och även om den politiska försoningsprocessen gått trögt, hade det sekteristiska och etniska dödandet minskat markant och al Qaida-anknutna grupper ansågs ha isolerats till Mosulområdet. Många irakier gladde sig också åt att USA nyligen beslutade påskynda den amerikanska truppreträtten.

De senaste dagarnas våld har lett till spekulationer om att Irak eventuellt skulle be USA stanna kvar längre i landet än till 2011. Men USA:s högste militäre befäl i Irak, general Ray Odierno, sa idag att han inte såg några tecken på det. De säkerhetsmässiga framsteg som gjorts, gör det onödigt för våra trupper att vara kvar längre än planerat, sa Ray Odierno.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".