Hudiksvall satsar stort på bredband

Var femte hushåll har bytt ut telefonmodemet för att kunna surfa snabbare på nätet och allt fler kommuner ansöker nu om statligt bredbandsstöd. Hudiksvall har satsat cirka 50 miljoner på ett bredbandsnät.
I Hudiksvalls kommun är Jörgen Bengtsson ansvarig för kommunens bredbandssatsning och han förklarar varför kommunen valt att satsa nästan 50 miljoner kronor på ett bredbandsnät. – En förutsättning för individens och näringslivets utveckling är att det finns bra kommunikationer. Varför är ni så ambitiösa just i Hudiksvall? – Det är en kombination av faktorer. Vi har en av Sveriges två optofibertillverkare i stan och sedan två år tillbaka Nordeuropas enda optofiberlaboratorium. – Sammantaget ger det en kritisk fibermassa i Hudiksvall som kan starta intressanta kedjereaktioner. Det har vi redan sett att det har börjat göra nu. Två nya företag har startat här i år som är avknoppningar från befintlig fiberoptisk verksamhet eller förutsättningar som fiberoptiken ger i Hudiksvall. Hudiksvall profilerar sig som bredbandskommunen och gräver ned fiberoptiska kablar för nära 100 miljoner kronor. Ungefär hälften av satsningen består av det statliga bredbandsstödet och EU-bidrag. Resten står kommunen själv för. Hudiksvalls kommun är inte ensam om att nu satsa. Enligt länsstyrelserna, som administrerar det statliga bredbandstödet, har 20 procent av stödet betalts ut och nu ökar ansökningarna om stöd från kommunerna rejält. Tjänst för lokala företag Men det är inte för kommunens invånare ska få surfa snabbare eller se på film via bredbandsnätet som kommunen investerar. Det handlar om att ge det lokala näringslivet bra kommunikationer. Ett av företagen i Hudiksvall som tjänat på att få en bredbandsuppkoppling är Sverige Bygger. Företaget säljer information om vilka byggprojekt som är på gång runt om i landet och har tack vare att de fick billigt bredband kunnat expandera säger företagets vd Roger Svensk. – Omsättningen har nästan fördubblats och antalet anställda har också ökat med 30 procent. Alla sitter här i Hudiksvall tack vare att vi har så bra kommunikation. Ni är det goda exemplet. Hur ser det ut bland de andra företagen i Hudiksvall? – Jag tror att många företag i Hudiksvall har möjlighet att utnyttja den här kommunikationen. Kunskapsnivån är lite låg så att vi måste fortsätta att satsa. Framför allt de små företagen, de tycker allt är bra i dag, men de måste fortsätta att satsa på e-post och bygga hemsidor som kan marknadsföras utanför Hudiksvall
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".