Rånmisstänkta nekas häkntningsförhandling

De tre män som är misstänkta för rånet i Bräkne-Hoby tvingas sitta häktade utan prövning. Tingsrätten i Blekinge bestämde på fredagen att en prövning var meningslös, trots att försvaret har rätt till en förhandling var fjortonde dag. Advokat Nils Uggla, som är en av försvararna, kritiserar nu tingsrättens beslut.
– Jag har hållit på med det här jobbet i 25 år. Jag har aldrig varit med om att en domstol har nekat min klient en omhäktningsförhandling om vi har begärt det. Då tycker jag att det är en självklarhet att man ska få sin sak prövad, säger försvarsadvokat Nils Uggla. Häktningsförhandlingar hålls för att ingen ska behöva vara inlåst längre än nödvändigt. Den som är misstänkt har rätt att få veta varför åklagaren vill ha mer tid på sig i målet, och en chans att försvara sig mot misstankarna. Advokat Gunnar Falk är en annan av försvararna i målet. Han säger till Ekot att han är förvånad över att tingsrätten inte är intresserad av vad hans klient har att säga. Mannen har redan varit häktad i en månad utan förhandling. I ett tidigare fall där misstänkta nekades prövning, så dömde Hovrätten domaren som fattade beslutet för tjänstefel. Men rådman Sven Cavallin försvarar sitt beslut. – Jag har gjort bedömningen att det inte skulle leda någonstans. En förhandling skulle bara innebära att det blev fortsatt häktning ändå. Är det rimligt att tillmötesgå åklagaren på den punkten utan att tala med de berörda försvararna? – Jag har ingen annan kommentar än den jag har lämnat. Jag har gjort bedömningen att det för närvarande är meningslöst, säger Sven Cavallin. Nu kommer beslutet att överklagas och det blir istället Hovrätten som avgör om de rånmisstänkta ska hållas inlåsta utan prövning.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".