ÖB ledde olovligt dyr internrepresentation

Flera av landets högsta militärer deltog för ett år sedan i dyra cowboylekar på skattebetalarnas bekostnad, under ledning av överbefälhavaren Johan Hederstedt. Det uppger Svenska Dagbladet i dag.
Kostnaden för lekar och middag ska ha uppgått till närmare 100 000 kronor, vilket är mer än vad det borde få kosta enligt försvarets regler för representation. Regeringen ser allvarligt på saken, säger statssekreteraren vid försvarsdepartementet Jonas Hjelm. – Om det är så att man har haft en så här generös representation, som har gått långt utöver de regler man satt upp, då måste man naturligtvis rätta till det. Det är inte acceptabelt. Lek med felstyrda bilar, mjölkning av papperskor och överfall av låtsasbanditer är några exempel på hur överbefälhavaren Johan Hederstedt och andra generalspersoner roat sig för skattebetalarnas pengar. Enligt Svenska Dagbladet har Johan Hederstedt gjort skyldig till en rad missbruk av rätten till representation. När fruarna till höga officerare följt med på utlandsresor och fått lön under tiden och när ÖB fått betalt för sin semester i Thailand, har försvarets egna riktlinjer för representationen överskridits, hävdar tidningen. Dessa och andra uppgifter om vidlyftig representation ska nu utredas av försvaret självt, med hjälp av externa revisorer. Försvarsdepartementet ska få ta del av utredningen först om en månad. Det tycker Jonas Hjelm är en rimlig tid, och han vill inte förrän dess uttala sig om tidningsuppgifterna påverkat regeringens förtroende för ÖB. – Nu måste vi vänta på den här undersökningen och se vad som eventuellt har hänt. Vad det är för fel som har begåtts. Varför man eventuellt inte har hållit sig till den policy och det regelverk som finns för internrepresentation med mera. Först därefter kan man ta ställning till, både vad som måste göras, och också vad regeringen och regeringskansliet mer kan begära för att inte detta ska inträffa i framtiden. Där kommer naturligtvis också en förtroendefråga. Åklagare ska nu också utreda om överbefälhavaren gjort sig skyldig till urkundsförfalskning när Johan Hederstedt undertecknat en resebeställning med sin frus namnteckning. Så här kommenterar Jonas Hjelm det. – Det är naturligtvis inte bra. Men det visar ju också att vårt rättsväsende fungerar. Det har ingen betydelse om man är landets överbefälhavare eller någon annan. Man får inte bryta mot de regler som finns, säger Jonas Hjelm, statssekreterare i Försvarsdepartementet
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".