Konsumentoro efter salmonellautbrott

Konsumenternas förtroende för svenska livsmedel har sjunkit sedan det stora salmonellautbrottet i Östergötland. Det finns brister i myndigheternas tillsyn, och oron bland konsumenterna har ökat.
- Här har man gått i tron att den mat vi får är säker, och man har tutat i oss svenskar att maten är salmonellafri. I dag tror jag att de skrattar åt oss i utlandet. Om det inträffar sådana här stora utbrott som har skett nu, då har man inte kontroll. Då är det något som brister, säger Bengt Ingerstam, ordförande för Sveriges konsumenter i samverkan.. Kritiken från Sveriges konsumenter i samverkan är hård efter det stora salmonellautbrott, där ett 50-tal gårdar i framför allt Östergötland drabbats. Organisationen företräder tillsammans med sina underorganisationer ungefär 160 000 medlemmar. Bengt Ingerstam har fått många reaktioner från medlemmar den senaste tiden. Varje år upptäcks cirka femton fall där gårdar smittats med salmonella på olika platser i landet. Men statistiken hittills i år visar att man redan har tre gånger så många fall som normalt. Det beror förstås på det omfattande utbrottet, där gårdar smittats efter att ha fått foderleveranser från Foderfabriken i Norrköping. Organisationen Konsumenter i samverkan menar att detta tyder på att kontrollerna inte är tillräckliga. Myndigheterna gör för lite för att hindra salmonellaspridning. Men Ulla Karlsson, enhetschef vid djuravdelningens smittskyddsenhet på Jordbruksverket, menar att man har kontroll på situationen. - Jag tycker nog det. Vår kontroll fungerar och vi har plockat upp den här infektionen. Nu spårar vi den tillbaka till alla besättningar som kan ha fått in smittan, säger Ulla Karlsson, enhetschef på Jordbruksverket.
David Svanberg, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".