Tysk toppolitiker arbetade för Stasi

I Tyskland står det nu klart att en av landets framträdande politiker arbetat för den östtyska säkerhetstjänsten, Stasi. Det handlar om partiordföranden för det socialistiska partiet PDS, Lothar Bisky.
Det har spekulerats länge i Tyskland i om inte Lothar Bisky var Stasimedarbetare. Men det har aldrig funnits några bevis och själv har han hela tiden förnekat det. Arvtagare till östtyskt parti För även om han är partiordförande för PDS, som är arvtagare till det gamla östtyska regeringspartiet SED, så är alla kopplingar till säkerhetstjänsten Stasi något de flesta sopar under mattan. Men för några veckor sen så blev den mytomspunna Rosenholzakten offentlig, Stasis egna register över medarbetare inom utlandsspionaget, som amerikanska CIA lade beslag på efter murens fall. CIA släppte akten till Tyskland Efter påtryckningar från den tyska regeringen släppte CIA akten till Tyskland och vad många frågade sig var om Lothar Biskys namn finns med? Jodå, under täcknamnen ”Bienert” och ”Klaus Heine” är Lothar Bisky registrerad som informell Stasimedarbetare. Själv nekar Bisky fortfarande. ”Jag skrev reserapporter när jag var utomlands” säger han. ”Det gjorde man på den tiden. Jag har inte arbetat för Stasi.” ”Tillförlitlig medarbetare” Men i Rosenholz-akten står det bland annat, daterat 1980, att ”Under det mångåriga, framgångsrika samarbetet med B.” – som namnet förkortas här – ”har han visat sig vara en tillförlitlig medarbetare. Han tar sig an sina uppgifter på ett ansvarsfullt sätt.” Nu kräver såväl socialdemokratiska som kristdemokratiska politiker att PDS lägger alla korten på bordet och att Lothar Bisky avgår. Men PDS säger att de står bakom honom och själv har Lothar Bisky inga planer på att avgå.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".