Burkina Faso är ett av Afrikas fattigaste länder. Foto: Margareta Svensson/SR.

Höga matpriser plågar Burkina Faso

Höga matpriser fortsätter att vara ett problem i många afrikanska länder. I Västafrika finns en oro för nya våldsamma protester som de som skakade flera länder för ett år sedan.

I Burkina Faso har regeringens insatser att öka den egna matproduktionen, hittills inte gett tillräckligt positiva effekter, och FN:s matprogram, World Food Program, har för första gången börjat dela ut matkuponger till fattiga hushåll i landets större städer i ett försök att förhindra en omedelbar kris.

Inga pengar säger kvinnorna som nu står i kö för att köpa basvaror som majs, ris och sorghum i en butik i utkanten av Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Att de kan handla nu är tack vare att FN:s matprogram för första gången delar ut matkuponger i landets större städer.

Det gör de för att de höga matpriserna inte har sjunkit trots regeringens insatser att dela ut utsäde, subventionera gödning och att kraftigt öka landets risproduktion.

Många trodde att priserna skulle gå ner efter nya skördar, men så har det inte blivit, säger Annalisa Conte från FN:s matprogram.

Priserna är fortfarande höga eller har fortsatt att stiga, allt fler hushåll har hamnat i en besvärlig situation. Den höga arbetslösheten gör att få har råd att köpa den dyrare maten.

Matkuponger är en tillfällig lösning, men det är landets regering som måste lösa den långsiktiga problemet.

Burkina Faso, som är ett av Afrikas fattigaste länder, saknar kust och bomull är största exportvaran. Men jordbruksministern Laurent Sedogo säger att både viljan och möjligheterna att bli självförsörjande på mat finns inom räckhåll.

Ett av problemen är att konsumtionen av ris ökar för varje år, och importerat ris från Asien är än så länge billigare än det inhemska riset.

– Vi måste hitta en teknik för att öka produktionen och avkastningen så att både bönder och konsumenter blir nöjda, säger Laurent Sedogo.

Om vi gör det så kan vi nå målet att fördubbla risproduktionen så att vi kan bli självförsörjande inom 2-3 år, säger Burkina Fasos jordbruksminister Laurent Sedogo.

Margareta Svensson, Burkina Faso
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".