Amazonas regnskogar är hotade

Klimatförändringar kan hota de tropiska regnskogarna i Amazonas. Försvagade tropiska vind och havsströmmar kan leda till att monsunen försenas och att torrperioderna blir längre. Det visar en studie som presenteras på den vetenskapliga klimatkonferensen i Köpenhamn.

Nya modellberäkningar tyder på att klimatförändringen kan ändra cirkulationen av vindar och havsströmmar. Det kan få förödande konsekvenser för regnskogarna, visar studien som gjorts av Kerry Cook och hennes forskarlag vid Jackson School of Geosciences i Austin, Texas. 

Vi förutser att med en ökad koldioxidhalt i atmosfären så kommer det att ske en försvagning av den tropiska cirkulationen av vindar och strömmar.  Man ser redan nu tendenser till en sådan försvagning.  Detta leder i sin tur till en försenad monsun och därmed till längre torrperioder, säger Kerry Cook. 

I en sådan situation tär man på grundvattenreserverna och det kan bli en plötslig skogsdöd i den tropiska skogen, som istället reduceras till buskvegetation. 

Om vi inte gör något kan den tropiska regnskogen i Amazonas ha minskat med 70 procent vid slutet av det här århundradet, säger Kerry Cook.

Kerry Cook är själv skrämd av sin egen utvecklingsmodell över vad som händer om världen lunkar på i ”business as usual” utan att vidta drastiska åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. 

Det är skrämmande utsikter, säger Kerry Cook, inte minst med tanke på den biologiska mångfalden i Amazonas och att Amazonas producerar syre för klotet och i sig tar upp stora mängder koldioxid.  

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".