Brandmän får nya arbetsuppgifter

Brandmännens arbetsuppgifter står inför stora förändringar. I framtiden kommer arbetet för många att handla mindre om att släcka bränder. Den nya räddningstjänstlagen som ska träda i kraft vid årskiftet kräver att brandmännen tar ett större ansvar för andra arbetsuppgifter.
Några få brandstationer i Sverige har påbörjat förändringsprocessen. En av dem är Huddinge brandstation utanför Stockholm. Där jobbar brandmannen Joakim Nyberg. – Många känner väl lite oro för vart vi är på väg. Vi har tillräckligt mycket att göra. Blir det alltför stora förändringar kanske man är beredd att söka andra jobb, säger han. Färre nattjänster Brandmännen måste nu till större del stå till samhällets förfogande. Det har kommunerna inom Södertörns brandförsvar bestämt. Nattjänstgöringen ska skäras ner, för det är på dagen, inte på natten, som andra kommunala uppgifter än att släcka bränder kan utföras. Det som påbörjas här nu är helt i linje med vad regeringen i och med den nya räddningstjänstlagen kommer att kräva av kommunerna. Brandmän kanske tänker om Enligt Södertörns ställföreträdande brandchef Lars Göran Uddholm handlar det bland annat om mer olycksförebyggande arbete, mer skolundervisning och fler inspektioner. – Jag tror att ett sätt för kommunen att möta de ökade kraven är att använda brandmännen annorlunda än vad man gör i dag. Det kan nog också komma att innebära att en del av dem som i dag trivs väldigt bra med brandmannayrket kanske i framtiden omprövar sitt yrkesval. – Det är väl så generellt för kommunerna i dag att ska man klara av att ge den service man har gjort så måste man hitta nya vägar att gå. Jag tror inte att räddningstjänsten är något undantag här, säger Lars Göran Uddholm. ”Brandmän är vanligt folk” – Det är lite grann det som genomsyrar det här. Brandmän ska vara någon form av övermänniska och klara allting. Men så är det ju inte. Det är ju vanligt folk. Vi får ju inte ens utbildning för att utbilda årskurs 2 och årskurs 5 i skolorna. Det är ju inte alla som är pedagoger bara för att de jobbar för brandkåren, säger Joakim Nyberg. Vid räddningstjänsten i Leksand har man sen tre år inriktat sig på brandförebyggande arbete. Räddningschefen där, Christer Ejeros tycker att det tidigare traditionella sättet att arbeta på var resursslöseri. – Den kunskap som finns inom svensk räddningstjänst gör ju bättre nytta om man går ut bland våra kunder, allmänhet, företag, institutioner och föreningar och bedriver utbildningsverksamhet och informationsverksamhet, i stället för att låsa in sig på brandstationerna och hävda att kunderna ska komma till oss. Så fungerar det inte. Det här är bara början. Det kommer att bli en väldigt stor förändring inom svensk räddningstjänst, säger han
Christer Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".