Kritik mot polisinsats under Prideparaden

Polisen får nu kritik efter attacken mot Prideparaden igår då ett stort antal skinnskallar kastade flaskor och stenar på deltagarna.
Det är riksdagsledamoten Martin Andreasson, som själv deltog i Prideparaden, som är kritisk. – Det här måste kallas ett misslyckande. Då är det väldigt viktigt att man tar reda på varför det här kunde inträffa. Så att man ser till att det inte kan upprepas, säger Martin Andersson. Som på en given signal flög igår flaskor och stenar över deltagarna i Prideparaden i centrala Stockholm. Paraden är höjdpunkten på Pridefestivalen för homo- och bisexuella och transpersoner. En stor grupp, kanske uppemot 100 skinnskallar, stod för attacken och en person fick blödande föras till sjukhus. Ett 60-tal poliser bevakade Prideparaden. Men Lars Byström som ansvarade för polisinsatsen tycker inte att den var ett misslyckande. Det är inte lätt att stoppa högerextrema grupper säger han. – De är väldigt svåra att få någon kontroll på. Dels beroende på att de ofta rör sig i små grupperingar. De drar ihop sig väldigt snabbt, slår till och försvinner väldigt snabbt. Fruktansvärt snabbt. Det, i kombination med våra svårigheter att omgruppera polispersonal under sådana här förhållanden, gör att det tar lite tid för oss att komma till skott. Nu hade vi en polisgrupp omedelbart på plats och en annan i direkt anslutning. Polisen fick tag på 39 av skinnskallarna som kördes bort med buss. Två personer greps och en av dom har anhållits misstänkt för våldsamt upplopp. Men Martin Andreasson hoppas att något liknande aldrig ska kunna hända igen. – Prides parad är ju en folkfest som samlar tusentals i tåget och tiotusentals människor i publiken. Då får det inte inträffa att en grupp på ett hundratal personer kan tränga sig fram och fysiskt angripa och skada deltagarna, säger Martin Andreasson.
Martin Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista