Kinas export minskar kraftigt

Lågkonjunkturen slår kraftigt mot Kina. Efterfrågan på kinesiska varor har minskat med 26 procent under februari jämfört med motsvarande period föregående år.

Exportindustrin är mycket viktig för den kinesiska ekonomin. Nedgången i februari med 25,7 procent är den största minskningen sedan statistiken började föras 1993.

Det är en mycket större nedgång än vad analytiker hade förväntat sig.

Exportsektorns kris har redan fått allvarliga konsekvenser för arbetsmarknaden i Kina. Minst 20 miljoner exportanställda har förlorat sina arbeten.

Den kinesiska importen fortsatte också att minska i februari och backade 24 procent.

Trots det dystra läget i exportindustrin sa Kinas centralbankschef nyligen att regeringens stimulansåtgärder redan tycks verka och att ekonomin visade vissa tecken på stabilitet och återhämtning.

Bland de tecken som skulle kunna tyda på förbättringar i den kinesiska ekonomin finns nya siffror från de kinesiska biltillverkarna. De sålde 25 procent fler bilar i februari i år jämfört med förra året.

Ökningen hänger samman med nya skattelättnader på småbilar.

Den kinesiska regeringens stimulanspaket har också ökat statliga bolags investeringar och bankernas utlåning är hög.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".