Massgrav i Bosnien undersöks

I Bosnien har man påbörjat utgrävningarna av en massgrav som tros innehålla flera hundra offer från massakern i Srebrenica 1995. Graven tros vara den största som hittats hittills och kan innehålla fler hundra kroppar.
Åtta år efter kriget saknas fortfarande 30 000 människor i Bosnien och utgrävningarna kommer att pågå länge än, säger Kathryn Bomburger, chef för Internationella kommissionen för försvunna personer, ICMP, som utför utgrävningarna. ”En sorts tortyr” – Oavsett hur lång tid som förflutit så har anhöriga rätt att få veta vad som har hänt med en familjemedlem. Att inte få veta är en form av tortyr, säger hon. Men det kommer att ta tid att hitta alla kroppar, bara i Bosnien saknas alltså fortfarande 30 000 människor, man räknar med att de flesta är döda och ligger begravda i omärkta gravar. För att ha en chans att hitta dem krävs att någon tipsar, så skedde till exempel med massgraven som nu grävs ut. Erkänner inte massakern De styrande i den serbiska delrepubliken där Srebrenica ligger har fortfarande inte officiellt erkänt att massakern överhuvudtaget ägt rum, de påstår att anhöriga har fabricerat bevisen i gravarna. Många av de som hade höga poster när massakern ägde rum har fortfarande mycket makt och det gör att vittnen inte vågar träda fram. Kathryn Bomburger säger att de styrande har mycket att förlora på att massgravarna hittas, de kan åtals för krigsförbrytelse. Viktigt att hitta kvarlevor Att hitta kvarlevorna är viktigt både för offrens anhöriga och för att kunna ställa de skyldiga inför rätta, så är det både i Bosnien och i Irak, där ICMP nyligen har varit. I Irak finns mycket arbete, låga uppskattningar talar om att Saddam Husseins regim avrättade minst 300 000 män, kvinnor och barn. Regimen var mycket byråkratisk berättar Kathryn Bomburger, avrättningsbesluten finns i många fall bevarade men det gör inte nödvändigtvis arbetet lättare. För precis som i Srebrenica begravdes regimen i Irak sina offer huller om buller i omärkta gravar.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".