Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få högskolor använder kvotering

Ungefär hälften av landets universitet och högskolor använder någon form av kvotering inför höstens antagning, men bara på enstaka utbildningar. Det visar en rundringning som Ekot har gjort till 30 lärosäten.
Hans Eklund är studierektor vid juridiska institutionen i Uppsala, där man har vikt 30 av de drygt 300 platserna på juristprogrammet till studenter som har två utomlandsfödda föräldrar. – Om allmänheten ska ha förtroende för rättsväsendet så är det viktigt att rättsväsendet återspeglar de människor som bor i Sverige. Så är det inte riktigt just nu, säger han. Är det en lösning att kvotera in personer med invandrarbakgrund? – Ja, det tror jag. Nytt urval för intag Högskoleförordningen ändrades den 1 januari i år så att lärosätena själva får bestämma på vilken urvalsgrund de vill ta in 10 procent av studenterna. I praktiken kan det innebära att man till exempel väljer att kvotera in en viss grupp, som underrepresenterat kön eller studenter med invandrarbakgrund. I de tio procenten ingår också förberedande collegeår, där studenterna sedan erbjuds platsgaranti på någon av högskolans utbildningar. Kvotering inget för Lunds universitet Ungefär hälften av högskolorna har dock inte alls utnyttjat möjligheten. Ett av lärosätena som valt att inte kvotera är Lunds universitet, där Sanimir Resic är mångfaldssamordnare. – Många studenter vid Lunds universitet, särskilt vid utbildningar som är svåra att komma in på, är väldigt negativt inställda till detta. Något som också ledningarna vid de olika fakulteterna, men även ledningen för universitetet är ganska känsliga för. – Man vill inte stöta sig med studenterna kring den här frågan och släppa in från en annan väg en den traditionella. Andra orsaker till att många av högskolorna inte utnyttjat de nya reglerna är att de kom så sent att man inte hann ändra antagningen inför hösten. Behöver inte kvotera En annan orsak, som främst de mindre högskolorna anger, är att de inte behöver kvotera, eftersom alla behöriga ändå kommer in. Ytterligare en anledning är flera lärosäten först vill ha klartecken om kvotering är lagligt eller inte. Malmö högskola, som redan förra hösten införde kvotering av studenter med invandrarbakgrund till en av sina kurser, har fått bakläxa av diskrimineringsombudsmannen, DO, som menar att kvoteringen strider mot lagen om likabehandling. Men det tror inte Hans Eklund är något problem för Uppsalas del. – Det finns en lag om lika behandling av studenter i högskolan, där får man inte diskriminera någon viss etnisk grupp. Men vi har svårt att se vilken etnisk grupp det skulle vara som består av bägge föräldrarna utlandsfödda. Det finns inge sådan etnisk grupp anser vi. Så ni tror inte det kommer att vara något problem att lagligt införa det här? – Nej, det skulle vara lite pinsamt om det vore det när det är en juridisk institution.
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".