EIB-pengar väcker hopp på Volvo

På Volvo är man i dag försiktigt positiv till att det nu i princip är klart att Europeiska Investeringsbanken kommer bevilja lån på motsvarande drygt 11 miljarder kronor till tre svenska fordonsföretag.

– Det är positivt men det har varit mycket snack om pengar hit och dit. Under den här perioden så har ett antal personer fått lämna, flera tusen hos oss och Plastal har gått i konkurs och liknande så det är ju inget tvivel om att det behövs pengar, säger Mikael Sällström, ordförande för IF Metall på de olika Volvobolagen i Göteborg.

Enligt uppgifter till Ekot är det i praktiken klart att lastbilstillverkaren Scania, AB Volvo och Volvo Personvagnar i morgon kommer beviljas lån hos Europeiska Investeringsbanken EIB för att finansiera utvecklingen av framför allt nya, renare motorer.

AB Volvo och Scania har ansökt om 400 miljoner euro var, och de tycks få hela den begärda lånesumman, motsvarande fyra och en halv miljard svenska kronor var. Volvo Personvagnar har ansökt om 500 miljoner euro, men verkar få nöja sig med 200 miljoner i ett första steg.

– Vi känner oss nöjda med de 200 miljoner euro och sedan kommer vi naturligtvis att föra samtalen vidare med EIB om ytterligare utbetalningar de kommande åren, säger Maria Bohlin, Volvo Personvagnars presschef.

Men för att det alls ska bli något EIB-lån till förlusttyngda Volvo Personvagnar krävs att staten går in med lånegarantier. Det är Riksgälden som har regeringens uppdrag att förhandla med Volvo Personvagnar om villkoren för statsgarantier för företagets lån i EIB.

– Jag vill inte kommentera förhandlingarna medan de pågår. Vi siktar på att de ska vara klara i morgon, torsdag och vi förhandlar om en kreditgaranti upp till cirka fem miljarder kronor med Volvo Personvagnar, säger Magnus Thor, avdelningschef på Riksgälden.

Riksgälden och Volvo Personvagnar fortsätter sina förhandlingar i eftermiddag.

Men för Scania och AB Volvo behövs inga statliga garantier för att få lån hos Europeiska Investeringsbanken.

– Där kräver vi inga garantier, det är två företag som har väldigt god kreditvärdighet så där kan EIB låna ut direkt mot deras balansräkning, säger Mats Gunnarsson på EIB.

Saab Automobile står längst bak i EIB-kön bland de svenska fordonstillverkarna. När det gäller låneansökan från Saab Automobile kräver Europeiska Investeringsbanken dels klartecken från regeringen om statsgarantier för lånen, dels besked om vem som på sikt ska äga Saab.

– Regeringen har sagt att den väntar på en långsiktig, industriell lösning. Samma sak gäller för EIB där vi vill se en långsiktig, industriell lösning för Saab som vi tror på. Oavsett om det finns en statsgaranti eller inte, säger Mats Gunnarsson.

Då är det framförallt ägarfrågan det gäller?

– Ägarfrågan är mycket viktig i det här, säger Mats Gunnarsson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson

jan.andersson@sr.se

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".