Ny röjningsmetod ger randig skog

De senaste tio åren har det röjts alldeles för lite i de svenska skogarna, därför ska i höst ett helt nytt sätt prövas. En skogsmaskin ska röja bort allt i två meter breda gator i skogen.
Det är halvstatliga Skogforsk som tillsammans med fyra skogsbolag ska göra försök med skogsmaskinsröjningen i höst. Randig ungskog Den unga skogen blir ett tag randig. Två meter ingenting i korridorer, däremellan två meter skog i stråk som röjs för hand, med röjsåg. Ung skog måste röjas, annars blir den helt enkelt för tät och inga träd kan växa sig stora. Det som röjs i dag betalar sig dock först om 50 eller 100 år. Röjningsberg Den tvingande röjningsplikten togs bort ur lagen för tio år sen och numer talas om ett röjningsberg i Sverige. – Vi har väldigt mycket ungskog som är oröjd, man har ett så kallat röjningsberg som egentligen bara växer och växer för man hinner inte röja det behovet som finns hela tiden. De oröjda bestånden ökar, säger Isabelle Bergkvist. Manuell röjning dyrt Framöver befarar branschen också att det blir allt svårare att få tag på skogsarbetare som kan och vill röja. Manuell röjning är minst tre gånger så dyrt. Höstens försök på tre ställen i Sverige ska visa om den nya så kallade geometriska röjningen lönar sig ekonomiskt. Man ska också se om skogen växer lika bra och om det inte förstör för mycket, biologiskt. Skogsvårdsstyrelsens chef i Västerbottens län, länsjägmästare Johan Wester tycker att allt är värt att försöka. – Kanske särskilt i eftersatta röjningar som inte blivit gjorda där det är mycket träd som står tätt och där det blir väldigt dyrt att röja med motormanuella. Det finns ett stort intresse av att försöka utveckla nya metoder som gör att man kan röja mera samtidigt som man kan ha lägre kostnader, säger Johan Wester. Isabelle Bergkvist vid Skogforsk ser framför allt en risk med detta. – Framförallt en visuell risk att det ser sämre ut. Med den här metoden så röjer man gator och det kan ju se väldigt drastiskt ut Det här är en ganska brutal metod då eller? – Ja, man kan ju se det som en brutal metod givetvis. Precis efter att man har gjort röjningen kommer det se mycket brutalare ut, det ser ju värst ut precis när man har röjt. Man ska ju också titta på det under en längre tidsperiod och då växer det ihop igen, säger Bergkvist.
Agneta Johansson, SR Västerbotten och Pia Sjögren, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".