Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp om fred växer i Liberia

Striderna i det krigshärjade Liberia fortsätter. Men de senaste dagarna har det kommit rapporter som gör att framtiden kan se något ljusare ut för Liberias folk. På måndagen väntas den första fredsstyrkan anlända. Envåldshärskaren Charles Taylor sade igår att han kommer att lämna sin post den 11 augusti och senare också lämna landet.
– Om det verkligen inträffar skapar det helt nya förutsättningar för fred än vad vi haft på lång tid i Liberia, säger Hans Dahlgren, kabinettssekreterare och EU:s särskilda sändebud i Liberia. Bra början men inte nog Fredstrupperna är en bra början, men det räcker inte för att skapa en varaktig fred och stabilitet i landet. För det krävs ett bredare styre i väntan på demokratiska val. De olika krafterna som nu strider mot varandra måste enas i en övergångsregering, enligt Hans Dahlgren. Han tror att fredstrupperna kan bidra till en sådan utveckling. – Det är väl det som den här internationella styrkan kan bidraga med. Alltså bidraga till att det blir stabilitet och bidraga till att det inte blir så mycket brott mot vapenvilan som vi har sett de senaste veckorna. Vi har ju en förebild, kan man säga, i grannlandet Sierra Leone. Där var det fruktansvärda inbördesstrider under slutet på 90-talet. Där kom FN in med sin största fredsbevarande insats, nästan 17 000 man var på plats när det var som flest. Det har fungerat väldigt väl under de senaste åren. Vi har en utveckling där rebellerna omvandlas till ett politiskt parti, där man haft någorlunda demokratiska val, vapnen förstörs och det satsas i stället på skolor, utbildning och hälsovård. Taylor erbjuds asyl i Nigeria Charles Taylor, som har suttit vid makten i Liberia i sex år, står åtalad vid den FN-stödda krigsförbrytardomstolen i grannlandet Sierra Leone. Men han har erbjudits asyl i Nigeria. – Den nigerianska presidenten har lovat att ta hand om Charles Taylor. Under förutsättning att han inte själv blir trakasserad för detta av omvärlden. För oss är det här ett dilemma. Charles Taylor är åtalad. Frågan är hur man ska ställa sig till det. Ett arrangemang som innebär att man sparar kanske tusentals människoliv i Liberia, till följd av att man slipper presidenten kan möjligen vara värt det. Om det nu tar några års längre tid innan han ställs inför domstol, säger Hans Dahlgren, kabinettsekreterare och EU:s särskilda sändebud i Liberia.
Lena Hansson, Ekot och Erik Arnér, Godmorgon Världen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".