LO anser att arbetsgivarna har varit ute efter kostsiktiga vinster. Foto: Malin Rudblom/Scanpix.

Konflikträtten och las stjälpte avtal

Uppdaterad 17:35
Fackets och arbetsgivarsidan Svenskt Näringslivs försök att få till ett nytt huvudavtal har spruckit. Parterna kom inte överens om konfliktregler och las. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin skyller på Svenskt Näringsliv.

– Jag tycker att det är oerhört beklagligt att de har visat att kortsiktiga vinster i form av en förändrad maktbalans på arbetsmarknaden, mer arbetsgivarmakt, har varit viktigare än att vi långsiktigt ska stärka den svenska modellen med starka kollektivavtal på arbetsmarknaden, säger Wanja Lundby-Wedin.

Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen, hävdar å sin sida att facket inte varit villigt att kompromissa.

– Jag har förstått mer och mer att detta inte handlar om anställningsskydd utan att det är en ren maktfråga där facket har ett förhandlingsmandat som man inte vill släppa ifrån sig, säger hon.

Förhandlingarna har pågått i mer än ett år. Det nya avtalet som parterna förhandlat om skulle ersätta Saltsjöbadsavtalet, och innebära nya spelregler på arbetsmarknaden, bland annat vad gäller turordningsreglerna i las, lagen om anställningsskydd, och konflikträtten.

Svenskt Näringsliv vill till exempel att kompetens och skicklighet ska vara mer avgörande vid uppsägningar än i dag, där sist in, först ut råder.

Arbetsgivarorganisationen menar att det finns en risk att företag dräneras på kompetens, särskilt nu när många företag måste skära ner.

Facket säger å sin sida att arbetsgivarnas krav innebär att det blir företagen som väljer vilka som ska sägas upp.

Svenskt Näringsliv vill också begränsa konflikträtten för att undvika situationen som uppstod kring det uppmärksammade fallet vid Salladsbaren i Göteborg för ett par år sedan där fackens sympatiåtgärder ställde till stora problem för Salladsbarens ägare.

Svenskt Näringsliv efterlyser nu ny lagstiftning om både las och konflikträtten, men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger att det hade kunnat vara aktuellt om parterna hade kommit överens, men inte som läget är nu.

Bägge sidor, både fack och arbetsgivare, säger att det nu tar tid innan de kan tänkas förhandla igen.

– Nu har arbetsgivaren valt väg och det kommer nog att dröja ett tag innan vi kan börja diskutera igen, Wanja Lundby-Wedin.

Och Svenskt Näringsliv sätter nu hoppet till avtal direkt mellan företagen och fackliga organisationer.

– Det är bra om man från båda parter kan visa att man också kan göra kortsiktiga lösningar när behovet finns, men det är klart att vi också måste ha hållbara långsiktiga lösningar, säger Signhild Arnegård Hansen.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".