Räddningsarbetet avslutat i Mozdok

På söndagen avslutades räddningsarbetet vid det ryska militärsjukhuset i Mozdok i Kaukasus. Terroristattentatet mot vårdinrättningen i fredags kväll krävde sammanlagt 50 dödsoffer. Därmed är aktionen den värsta i Ryssland sedan överfallet på Dubrovkateatern i Moskva i oktober förra året.
Det var symboliskt att den sista kroppen som fördes ut ur den stenhög som varit militärsjukhuset i Mozdok var stoftet efter en ung sjuksköterska. Närmare en tredjedel av de som omkom vid attentatet var anställda vid sjukhuset och det visar besinningslösheten i detta det senaste terrordådet i Ryssland. Sjukhus skyddas särskilt Alla internationella konventioner som ska skydda människor i krig, har särskilt strikta regler för värnandet av just sjukhus, patienter och personal. Det är något som till och med har respekterats i Mellanöstern. 14 offer med lättare skador vårdas fortfarande på andra sjukhus i själva Mozdok. Ett stort antal av de militära patienter som överlevde attentatet har förts till kliniker i Rostov vid Don, till Moskva och till Sankt Petersburg. Spårade lastbilen De ryska myndigheterna skyller i dag dådet på de tjetjenska rebellernas mest militante ledare, Shamil Basayev. Men några bevis har de inte presenterat. Det enda spår som finns är att polisen vet vem som sålt den stora Kamaz-lastbilen som var terroristernas vapen. Samtidigt har det ödelagda militärsjukhusets chef avskedats. Motivet är att han inte sörjt för tillräcklig säkerhet vid anläggningen på slätten norr om de höga Kaukasusbergen.
Reinhard Krause, Moskva

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".