Nytt system väcker trötta förare

Kraven på att öka säkerheten i fordonstrafiken blir allt högre. Alerta är ett nytt system som kan varna föraren när han håller på att somna vid ratten.
Systemet känner av bilens rörelser och parerar det i ratten, berättar Lars Jakobsson, som har nära samarbete med systemets uppfinnare, elektronikingenjören Mats Björkman. Känner av rattrörelser Efter många timmars bilkörning är det lätt att bli trött. Risken för att somna blir hög. Uppfinningen Alerta känner däremot hur jag som förare hanterar rattrörelserna i förhållande till ett jämförelsevis normalt tillstånd. Så om rattrörelserna blir ryckiga eller avvikande från till exempel väglinjekurvan, så ger Alerta utslag. Systemet bromsar inte bilen. Utan ger en varningssignal att jag som förare är okoncentrerad. Olika varningssignaler Själva varningssignalen kan gå till på olika sätt, berättar Lars Jakobsson, projektledare på Chalmers, och som har nära samarbete med Alertas uppfinnare, Mats Björkman. – Det kan vara med en beep-signal, eller med en inspelad röst, ”Pappa ta det lugnt”, eller något sådant, säger Lars Jakobsson. De blindtest som har gjorts på Väg- och trafikinstitutet visar att Alertasystemet har 80 procents tillförlitlighet i sin förmåga att identifiera trötthet. Vad återstår innan systemet kan komma på marknaden? – Det återstår en massa arbete och att hitta någon som är intresserad av att producera det i massproduktion, svarar Lars Jakobsson, projektledare på Chalmers i Göteborg. Tidigast om fem år kan Alerta komma ut på marknaden.
Johan Tollgerdt, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".