Försvarets Irakuppdrag upprör statsministern

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skickade vid midsommar två experter på kemiska och biologiska stridsmedel till Irak. Det här uppdraget skedde utan att regeringen fick veta något. Statsminister Persson är kritisk till att en av försvarets myndigheter utfört uppdrag i Irak utan att först informera regeringen.
– Jag tycker att det som har redovisats är anmärkningsvärt av två skäl. Dels är det ju en aktion som man rimligen bör förstå och av ett sådant slag att den bör redovisas åtminstone för FOI:s ledning. De i sin tur borde ha informerat regeringen. Inget har skett. Jag förutsätter att vi får en förklaring. Jag tror att de allra flesta nog förstår att i det utomordentligt spända politiska läge som vi hade. Med de insatser som man spelar här är det inte ett beslut som tas på delegation utan det är ett beslut som rimligen ledningen ska ta efter att ha konsulterat regeringskansliet, säger Göran Persson. Journalist kom till Ekéus Totalförsvarets forskningsinstitut fick uppgifter om att den störtade regimen i Irak fortsatt med att ta fram kemiska och biologiska vapen. Det var diplomaten Rolf Ekéus, tidigare chef för FN:s vapeninspektörer i Irak, som rekommenderade en journalist, som kom till honom med uppgifterna, att kontakta FOI. Rolf Ekéus vill tona ner sin roll och säger att det är vanligt att sådana här uppgifter florerar i Irak och förmedlas av personer som hoppas kunna tjäna pengar på dem. Men han tycker att man inte ska hänga upp sig på formaliteter om myndighetens information till regeringen skett, utan det viktiga var att uppgifterna utreddes. Ville inte att det skulle komma ut Åke Sellström vid FOI säger till Ekot att det var för att inte uppgifterna skulle få för stor spridning som regeringen inte fick veta något. Uppmanas hålla det hemligt Vad uppgifterna närmare handlar om vill han inte uppge och myndigheten har också avtalat med journalisten om att hålla uppgifterna hemliga tills hon sålt sin historia. Den inflytelserike försvarspolitikern, Håkan Juholt, ordförande för försvarsberedningen och ledamot i riksdagens försvarsutskott, tycker att FOI har handlat omdömeslöst.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".