Svenskt elöverskott skapar debatt

Energimyndigheten anser att Sverige kommer att producera ett betydande överskott av el i framtiden, el som kan säljas på export. Utifrån den bedömningen drar oppositionen och regeringen olika slutsatser om kärnkraften. 

Oppositionen, som vill avveckla kärnkraften, tycker att prognosen om överskott visar att det inte behövs några beslut om att tillåta ny kärnkraft, medan miljöminister Andreas Carlgren försvarar kärnkraften med klimatargument.

– Om regeringens avsikt vara att skapa en långsiktigt hållbar energipolitik, som ger ett tryggt och bra överskott av el så att industrin kan känna sig trygg, då har vi det. Då var hela debatten om kärnkraften bara ett politiskt spel och inte en realitet när det handlar om försörjningen av el för framtiden, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Skulle det då vara möjligt att påbörja mer avveckling av kärnkraft i så fall?

– Min slutsats är den att det går avveckla kärnkraften och att stänga reaktor för reaktor och ersätta det med el från fram för allt förnybara energikällor. Det finns ingenting som hindrar den bedömningen, säger Mona Sahlin.

Enligt Energimyndighetens prognos skulle Sverige ha ett överskott på el 2030, som motsvarar 25 terrawattimmar. För att ge ett mått på hur mycket det är så kan man nämna att en reaktor i nedlagda Barsebäck producerade fyra terrawattimmar.

Prognosen bygger på beslut som redan är fattade och har inte tagit hänsyn till ny politik som kan ge mer el.

Den centerpartistiske miljöministern Andreas Carlgren, tycker inte att det är energiförsörjningen som är det viktigaste argumentet för att behålla eller bygga ny kärnkraft.

Carlgren tillägger att det är bra om industrin blir medveten om det och anför klimatargument till försvar för kärnkraften.

– Frågan handlar fram för allt om hur vi ska lösa klimatproblemen. Då kommer det att vara viktigt att slå vakt om alla möjligheter att få fram koldioxidfri el. Det har vi möjlighet till i Sverige, det har man inte i Baltikum eller Polen, säger Andreas Carlgren.

– I den mån som vi kan bidra till att man där gör sig av med egen kol eller slipper importera el från kol i Vitryssland eller Ukraina så kommer det att vara bra för klimatet. Det är en av de bästa klimatinsatser som Sverige kan göra och den kommer att behövas de närmaste årtiondena, säger miljöminister Andreas Carlgren.  

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".