USA ser över regler för vapenexport

USA kommer att se över sina regler för vapenimport och konsekvensen kan bli att Sverige får det lättare att sälja vapen till USA.
Irakkriget sätter nu spår i den amerikanska försvarspolitiken. Debatten om försvarsbudgeten i den amerikanska kongressen under sommaren, den har försvunnit helt och hållet i skuggan av händelserna i Irak. Men där diskuterades stora förändringar i reglerna för hur det amerikanska försvaret ska köpa nya vapen och annan utrustning i framtiden. Ordföranden i kongressens försvarsutskott ville nämligen driva igenom nya regler som skulle tvinga amerikanska vapentillverkare att bara anlita amerikanska underleverantörer och helst skulle man stryka alla beställningar hos de länder som var emot ett krig i Irak. Mer amerikanskt i USA:s vapen Ett annat förslag var att höja andelen amerikanska komponenter som måste ingå i ett amerikanskt vapen. I dag måste hälften var tillverkade i USA, förslaget ville se en höjning till 65 procent amerikanska delar. Det kan tyckas att det här är detaljer men med tanke på att de amerikanska försvarsutgifterna är nästan lika stora som försvarsutgifterna i hela övriga världen tillsammans få förstår man att det handlar om astronomiska summor. Framför allt så skulle det här drabba den europeiska försvarsindustrin. Britter kritiska I Storbritannien tillverkas många flygplansdelar och motorer och mycket snabbt kom ett brev från den brittiska försvarsministern om att vad det här var för sätt att behandla USA:s trognaste allierade. Dessutom ansåg kongressen att det skulle bli för dyrt att börja tillverka eller att köpa allt som idag importeras hemma i USA och att det inte går att få tag på vissa saker som speciella metaller i USA alls, så de måste importeras. Men de mest radikala förslagen ansågs för dyra och få orimliga följder. Sex förtrogna länder Kongressen upprättade istället en lista över de länder som anses de mest trogna allierade till USA vad gäller att köpa vapen i från. Den listan speglar förstås situationen efter Irakkriget. Det blev en lista på sex länder: Storbritannien, Australien, Spanien, Nederländerna och även Sverige och Norge, det rapporterar tidningen New York Times. Välvilligt inställda till Sverige Det betyder alltså att det från amerikanskt politiskt håll finns en särskild välvilja vad gäller synen på vapenköp från Sverige framöver. Det här stärker naturligtvis banden mellan den svenska och den amerikanska vapenindustrin ytterligare. Amerikanska intressen äger redan i dag delar av gamla Bofors, amerikanska pengar finns bakom Kockums ägare och svenska Saab är en viktig underleverantör till både civila och militära flygplanstillverkare här i USA.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".