Försurning hotar livet i havet

Nedfallet av koldioxid har urholkat havens buffrande förmåga. Haven kan inte längre absorbera nedfallet utan blir försurade. Det visar flera studier, som har presenterats vid det vetenskapliga klimatmötet i Köpenhamn.

Försurning i havet påverkar alla djur som bildar skal negativt. William Howard, geolog och ekosystemforskare i Hobart i Australien har studerat en typ av skalbildande amöbaliknande djur, så kallade foraminiferer, i havet söder om Australien de senaste tio åren.

Han har också studerat en sorts amöbor, som kallas foraminiferer. Amöborna kan jämföras med fossil från förindustriell tid. Då ser man att skalens vikt har minskat med 30-40 procent sedan industrialismen.

Det är bara under de senaste åren, som forskarna på allvar har uppmärksammat försurningens effekter i havet. Och det gäller inte bara sydliga hav. Det går om möjligt ännu snabbare i Nordatlanten, i havet norr om Island säger Jon Olafsson vid Islands universitet i Reykjavik:

– I vattnen norr om Island går det 50 procent snabbare än vid Kanarieöarna och Bermudas, säger Jon Olafsson. Och ph-värdet sjunker på grund av nedfallet av koldioxid från atmosfären:

Många av de skalbärande organismerna är viktig föda, som ingår direkt eller indirekt i näringskedjan. Koldioxiden verkar här som en giftig kemikalie och vi håller på att förändra livet i havet hundra gånger snabbare än vad som skulle ske naturligt säger William Howard.

Och Jon Olafsson ser de här förändringarna, som sker nu, som oåterkallaliga - de går inte att snabbt reparera.

– Vi kan inte låta de här processerna fortsätta, säger han.

Ingrid Gustavsson, Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".