Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson får godkänt för EMU-tal

Statsminister Göran Perssons sommartal i Björkvik får godkänt av kollegorna på ja-sidan. Regeringens samarbetspartier tycker det är bra att han använder mer av politiska argument för EMU än löften om nya jobb eller mer pengar i plånboken. Men vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus tycker fortfarande att Göran Persson lovar för mycket.
– Han verkar tagit till sig lite grann av den kritiken mot den hästhandlarargumentation som vi sett alldeles för mycket av. Men jag är ändå förvånad över att löften om lägre räntor, ökad tillväxt och förbättrad handel dröjer sig kvar. Det är ju löften som det inte finns några belägg för. ”Nej-sidan vann ekonomidiskussionen” Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker också att det är bra att Göran Persson för en mer politisk argumentation. Men Peter Eriksson menar att det beror på att nej-sidan har vunnit den ekonomiska argumentationen genom att visa på EMU-medlemskapets stora kostnader och osäkra vinster. Bland partiledarkollegorna på ja-sidan är omdömena mer positiva. Folkpartiets Lars Leijonborg tycker att Persson gav helt rätt argument för EMU. – Jag tyckte att Göran Persson lyfte fram både de ekonomiska argumenten och detta att vi kommer att stå mycket starkare i Europa om vi säger ja. Jag tycker vi ska hålla fast vid båda de här spåren. Alf Svensson nöjd med talet Även kristdemokraterna ledare Af Svensson är nöjd med att Göran Persson nu betonade Europafrågorna mer än frågor om antal jobb och pengar i fickan, även om Alf Svensson också tror att ett EMU-medlemskap kommer att vara ekonomiskt gagneligt. Men det är de politiska frågorna som han tycker är de viktiga att lyfta fram. Lovade fortsatt samarbete I sitt tal förnyade Göran Persson löftet om att samarbetet med miljöpartiet och vänsterpartiet ska fortsätta efter folkomröstningen. Samarbetspartierna är förstås nöjda med beskedet. Peter Eriksson menar att det gör att folket kan koncentrera sig på folkomröstningen. – Jag tycker det är en bra inställning att inte blanda ihop det här med regeringsfrågan för då kommer vi inte att få ett klart svar från svenska folket vad de tycker i sakfrågan. Det är det som är det viktiga nu. Oppositionen osäker på samarbetet På ja sidan säger man sig inte vara förvånade över samarbetsbeskedet. Men varken Lars Leijonborg eller Alf Svensson delar Peter Erikssons bedömning att folkomröstningen kommer att kunna hållas i sär från regeringssamarbetet. – Blir det ett nej blir han politiskt skadeskjuten. Blir det ett ja får han säkert rejäla problem att tas med i budgetförhandlingarna med två besvikna nej-partier. Man ska inte tro att folkomröstningen är en isolerad företeelse. Jag tror den får spridningseffekter av parlamentarisk karaktär, säger Alf Svensson.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".