Färre använder villaolja

Användandet av villaolja har minskat kraftigt i Sverige. På tio år har försäljningen fallit med 20 procent och den utvecklingen kommer att fortsätta.
– Det är framför allt för att villaoljan beskattas väldigt hårt. Då blir den väldigt kostsam i förhållande till andra energislag som fjärrvärme till exempel. Så länge man kan hålla fjärrvärmepriserna nere, säger OKQ8:s styrelseordförande Göran Lindblå. Fjärrvärme ökar Fler och fler hushåll har gått över till fjärrvärme de senaste åren. Till stor del på bekostnad av eldningsoljan, som beskattas hårt av miljöskäl. Det är en utveckling som kommer att fortsätta. Det är de större bensinbolagen i Sverige överens om. Enligt Svenska Petroleuminstitutet har försäljningen av eldningsoljan till företag, villor och flerbostadshus minskat med 18 procent sedan 1992. Trenden är stadigt sjunkande. I stället har bland annat fjärvärmen ökat kraftigt. I dag är över 150 000 småhus i Sverige anslutna till fjärrvärme, som totalt står för nästan 40 procent av marknaden för uppvärmning, enligt siffror från Svensk Fjärrvärme. Färre säljer villaolja Antalet leverantörer av villaolja har också minskat. Nu är det i princip bara de stora bolagen som OKQ8, Preem och Shell kvar. Hur mycket mer marknaden kan minska utan att försäljningen blir olönsam kan OKQ8:s styrelseordförande inte svara på idag. Men fjärrvärmeleverantörerna gnuggar händerna, med tanke på tillströmning av kunder. Det gör företagen allt mer lönsamma och intressanta som uppköpsobjekt av de stora kraftbolagen. Vattenfall på köpjakt Vattenfalls vd Leif G Josefsson säger till Ekot att man för närvarande är intresserad av att köpa fler fjärrvärmeproducenter. – Vi är öppna för att investera ytterligare i Sverige. Vi gör det för närvarande nu också. Vi bygger en stor anläggning inne i Uppsala bland annat. Vi investerar för flera miljarder varje år i Sverige. Men vi är också öppna för att förvärva ytterligare verksamheter i Sverige om möjligheten skulle öppna sig, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".