SSU-kongressen undviker EMU och bråk

Sex veckor före folkomröstningen om EMU inleder det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU sin kongress i Karlstad. För att inte orsaka bråk inom förbundet föreslår ledningen att SSU nu avstår från att säga ja eller nej till EMU. (Ekot)
– Vi måste ta vara på våra medlemmar som är ja och nej, så att alla känner sig hemma i SSU. Vi tror inte att SSU:s omröstning avgör folkomröstningen. Då är det viktigare att unga socialdemokrater känner att de är välkomna i SSU, oavsett vad de tycker, säger Mikael Damberg, ordförande i SSU. Sa nej för två år sedan Med endast en rösts övervikt sa SSU ja till EMU på kongressen för två år sedan. Samtidigt beslutade man att inte bli en ”kampanjorganisation” i frågan. Och kampanjer har man undvikit. Den undrande tvingas leta med lupp på förbundets hemsida för att få reda på vad SSU tycker i själva sakfrågan. De medlemmar som vill engagera sig hänvisas till moderpartiets ja- och nejkampanjer. Andra ungdomsförbund tar ställning De andra politiska ungdomsförbunden driver alla en linje i själva EMU-frågan. Men för att undvika ytterligare internt bråk vill Mikael Damberg, själv euroförespråkare, att SSU på denna kongress avstår från att säga ja eller nej. Utan nöjer sig med att konstatera att frågan ska avgöras i en folkomröstning och att SSU inte ska stödja vare sig ja eller nejsidan. – Jag har till uppgift att leda ett förbund som har olika uppfattningar. Det är viktigt att vi har tagit ställning redan, på förra kongressen. Nu vill vi inte bli en kampanjorganisation. Det är det beslut som jag har att leva med. När jag valdes gjorde jag det också på att försöka hålla ihop SSU. Att inte splittra organisationen i onödan. Det här är en fråga som vi vet delar upp organisationen. Då känns det onödigt att återigen lyfta EMU-frågan till ett hett avgörande. Några veckor innan en folkomröstning som ändå kommer att avgöra frågan, säger Mikael Damberg.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".