Kameratillverkaren Hasselblad numera kinesiskt

I januari i år såldes närmare 90 procent av den anrika kameratillverkaren Hasselblad i Göteborg till Hong Kong baserade handelshuset Shriro. Eftersom företaget haft ekonomiska problem och tidigare behövt halvera sin personalstyrka till nuvarande 300 anställda, befarade många att Shriros köp av Hasselblad skulle innebära fler personalnedskärningar.
Ulf Landin, marknadschef hos Hasselblad, menar dock att försäljningen till Shriro nu säkrat firmans ställning på kameramarknaden. Hasselblad som startades 1841 av Fritz Victor Hasselblad fick inte sitt stora genombrottet förrän 1962. Då valde NASA att ta med Hasselblads kameran 500C i rymdraketen. Och när Neil Armstrong och Buzz Aldrin var först på månen 1969 hade de också med sig en specialtillverkad Hasselbladskamera. Trots att Hasselblad är ett världsberömt märke påpekar Ulf Landin att kameramarknaden är mycket tuff just nu. Förra året gjorde företaget en förlust på 20 miljoner kronor. Men tack vare nya H1:an - en kamera som kan användas både digitalt och med traditionell film - så kan företagets omsättning komma att vända i rätt riktning, säger han. Även om företaget i sig anses vara ganska okänt för allmänheten så håller Ulf Landin inte med om det. Majoriteten av de professionella fotograferna i Sverige använder Hasselblads kameror. Johan Tollgerdt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".