Kampen om vattenskotrar hårdnar

Miljödepartementet vill förbjuda vattenskotrar och försöker därför att skriva om och skärpa lagen. Men EU-kommissionen anser inte att Sverige kan förbjuda vattenskotrar. Kampen hårdnar nu mellan regering, EU och vattenskoterns vänner.
Mattias Lönn i vattenskoterklubben Jetsport i Östersund är en av dem. – Kul att se att det uppmärksammas, att EU har något positivt att komma med. Nu kan vi kanske får ordning på vattenskoteråkning eller som vi kallar det, jetskis eller jetboats. – Vi vill ha en bojbana för att det inte ska bli okynneskörning. Den lag som i tio år förbjudit vattenskoterkörning i nästan alla svenska vatten fungerar inte längre, efter en friande hovrättsdom i fjol, som slog fast att vattenskotern den gången var att betrakta som en båt. Ett handelshinder Sedan dess har vattenskotrarna snabbt blivit populära. Men regeringen och miljödepartementet ger sig inte, utan försöker skriva om vattenskoterlagen. Hittills är EU-kommissionen emot det och hävdar att en allmän begränsning av användandet av produkterna, alltså vattenskotrarna, som ju i sig inte är förbjudna, är som ett handelshinder. Förstår argumentet Men regeringen och miljödepartementet ger sig inte än. Även om kansliråd och juristen Monica Unneberg kan förstå EU-kommissionens resonemang om handelshinder. – Man köper en vattenskoter i ett land och importerar den till Sverige, så kan du inte använda den i dagsläget, enligt de bestämmelser som vi har. Det är det som EU-kommissionen anser vara ett förtäckt handelshinder. På miljödepartementet funderar man som bäst på hur man ska formulera lagen texten annorlunda, så att EU ska gilla den. Kanske vända på lagen Man kan ta bort kommunernas rätt att säga nej till särskilda vattenskoterområden och hjälpa och uppmuntra länsstyrelserna att göra fler tillåtsområden. Och så vända på lagen. Att i stället för att börja med förbud, skulle man man först kunna skriva: här och här är det tillåtet, men resten av vattnen är förbjudna för vattenskoter.
Pia Sjögren och SR Jämtland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".