Storförlust för 3-G-telefoni-satsning

Mobiloperatören 3, som ägs av Wallenbergs Investor, gjorde en brakförlust på sin 3-G-mobiltelefoni-satsning. Det visar årsredovisningen från bolaget.
Förlusten blev 131 miljoner kronor förra året, och bolaget hade inte en krona i intäkter. Resultatet för 2002 kan jämföras med förlusten på 53 miljoner kronor året före. Förklaringen till försämringen är kraftigt ökade kostnader för bolaget, som först i år började lansera sina produkter. Det skedde under stor uppståndelse den 5 maj och bolagets VD Chris Bannister sa i Ekot att var femte svensk skulle välja 3:s tjänster... Det har inte skett ännu, kan man väl säga. Förra året investerade HI3G, som bolaget egentligen heter, flera miljarder i utbyggnaden av 3G-nätet. Samtidigt fick HI3G under 2002 ett aktieägartillskott på 2,7 miljarder kronor från ägarna Investor och Hutchison Whampoa. Kvar i kassan vid årets utgång fanns drygt 315 miljoner kronor. Investor, som äger 40 procent av HI3G, har hittills skjutit till 2,3 miljarder kronor till bolaget i form av kapital och lån. I samband med Investors halvårsrapport bedömde vd Marcus Wallenberg att det totala kapitaltillskottet kan landa på 4-5 miljarder kronor. Från 3 säger man idag, trots brakförlusten, att resultatet utvecklar sig enligt planerna. HI3G skriver i årsredovisningen att bolaget, efter den inledande lanseringen av 3G-tjänster i Sverige, i år ska, som det heter: "fortsätta utvecklingen syftande till att förbli en ledande leverantör av 3G-tjänster i Skandinavien". Det intressanta resultatet blir det som kommer nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".