Presidentson ärver faderns titel

Parlamentet i Azerbajdzjans huvudstad Baku har under förmiddagen på ett närmast kuppartat sätt gjort den döende president Alijevs son till tronarvinge. Sonen som i dag är vice vd i det av bröderna Nobel en gång inspirerade statliga oljebolaget valdes till premiärminister vid ett blixtinkallat parlamentsmöte som bara hade den punkten på dagordningen.
Azerbajdzjans av allt att döma döende president vårdas sedan den åttonde juli på en specialklinik i Turkiets huvudstad Ankara. I slutet av förra veckan började intensiva rykten gå om att hans tid var på väg att ta slut. Far och son kandiderar Spekulationerna sköt genast fart. I oktober ska presidentval genomföras i oljerepubliken Azerbajdzjan. Både fadern Geidar Alijev och sonen Ilkham är för säkerhets skull registrerade som kandidater. Den demokratiska oppositionen i landet demonstrerade så sent som i veckoslutet i Baku mot familjen Alijevs planer att göra landet till ett privat ärftligt rike. Var chef för KGB Geidar Alijev är den siste överlevande ur Sovjetledaren Leonid Bresjnevs sista politbyrå. Alijev har varit både KGB-chef och partichef i Baku. Han har fått hela sin politiska uppfostran av den sovjetiska nomenklaturan och i vuxen ålder levde han gott som en del av den. Under Michail Gorbatjov hamnade han i onåd men för tio år sedan lyckades Alijev komma tillbaka och började styra Azerbajdzjan som om det sovjetiska sammanbrottet aldrig ägt rum. Får byta premiärminister Förmiddagens parlamentssession i Baku är en indirekt bekräftelse på detta. Det Alijev-trogna parlamentet sammankallades i största hast – ett kryphål i den årsgamla författningen gör det möjligt för presidenten att byta premiärminister. Samma författning stadgar att premiärministern tar över presidentämbetet om något händer presidenten. På det här sättet har alltså den styrande familjen garanterat successionsordningen. Sonen en plaboy Sonen Ikham Alijev har fram till nu beklätt en post som vice vd i det statliga oljebolaget, det som alltså lutar sig mot bröderna Nobel verksamhet i landet för 100 år sedan. Ilkham gäller för att vara en playboy och politiska bedömare i Baku ifrågasätter om han är kapabel att styra landet. Hans första åtgärd efter utnämningen var att förklara att regeringen, frånsett då alltså premiärministern, stannar oförändrat.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".