Brakförlust för 3-G-bolag

Mobiloperatören 3, som ägs av Wallenbergs Investor, gjorde en brakförlust på sin 3-G-mobiltelefoni-satsning. Resultatet för 2002 kan jämföras med förlusten på 53 miljoner kronor året före. Det visar årsredovisningen från bolaget.
Förlusten blev 131 miljoner kronor förra året, och bolaget hade inte en krona i intäkter. Förklaringen till försämringen är kraftigt ökade kostnader för bolaget, som först i år började lansera sina produkter. Låg anslutning Det skedde under stor uppståndelse den 5 maj och bolagets VD Chris Bannister sa bland annat här i Ekot att var femte svensk skulle välja 3:s tjänster. Det har inte skett ännu, kan man väl säga. Förra året investerade HI3G, som bolaget egentligen heter, flera miljarder i utbyggnaden av 3G-nätet. Samtidigt fick HI3G under 2002 ett aktieägartillskott på 2,7 miljarder kronor från ägarna Investor och Hutchison Whampoa. ”Enligt planerna” Kvar i kassan vid årets utgång fanns drygt 315 miljoner kronor. Investor, som äger 40 procent av HI3G, har hittills skjutit till 2,3 miljarder kronor till bolaget i form av kapital och lån. I samband med Investors halvårsrapport bedömde vd Marcus Wallenberg att det totala kapitaltillskottet kan landa på 4 - 5 miljarder kronor. Från 3 säger man idag, trots brakförlusten, att resultatet utvecklar sig enligt planerna. Nästa årsresultat intressant HI3G skriver i årsredovisningen att bolaget, efter den inledande lanseringen av 3G-tjänster i Sverige, i år ska: ”fortsätta utvecklingen syftande till att förbli en ledande leverantör av 3G-tjänster i Skandinavien”. Det intressanta resultatet blir det som kommer nästa år.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".