För lite pengar från staten till svensk forskning

Svenska staten lägger för lite pengar på forskning.Det anser Martin Niklasson, chef för den globala läkemedelsutvecklingen vid svensk-brittiska AstraZeneca. Martin Niklasson anser också att forskningen i Sverige skadas och splittras av att den sprids ut på små högskolor runt om i landet.
Martin Niklasson understryker att Astra Zeneca än så länge fortsätter att satsa på Sverige. Förra året lade man 20 miljarder kronor på forskning inom företaget. Och av dem tilldelades dess svenska avdelning 40 procent. Men han varnar samtidigt för statens minskade stöd till forskning och som på sikt kan få till följd att en större andel av Astra Zenecas resurser placeras ut i andra länder. Enligt Martin Niklasson finns det i utlandet fler möjligheter än i Sverige att integrera externa partners, som forskare, på universitet och sjukhus. Han ger även den svenska högskolans struktur stor kritik. Martin Niklasson anser att forskningen i Sverige skadas och splittras av att den sprids ut på många små högskolor runt om i landet, vilket gör att man inte kan skapa en kritisk massa av kunskap på ett och samma som är så viktigt för spjutspetsforskning. Utbildningsminsister Thomas Östros vill inte kommentera kritiken mot den svenska forskningspolitiken. Johan Tollgerdt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".