Brandmän oroade över förändringar

Många brandmän oroas av de stora förändringar som brandkörerna står inför. Brandmännen kommer att få fler uppgifter än att släcka bränder. Brandförman Ove Söderberg på Östermalms brandstation i Stockholm tror att fler arbetsuppgifter ger negativa följder.
– Vi har ju fler som slutar i dag än vi någonsin har haft i brandkåren. Det beror ju på den här miljön som har blivit i brandförsvaret, med fler uppgifter. Jag tror det skulle sluta med att fler slutar i yrket. Jobba mer dagtid Som Ekot berättade igår så tänker nu Södertörns brandförsvar, söder om Stockholm, lägga mer tid på att förebygga bränder och olyckor genom att låta fler brandmän jobba dagtid, med undervisning och brandsyner. Henrik Persson är brandingenjör Södertörns brandförsvar och han säger att det här sättet att arbeta är redan vanligt ute i landet och att det kommer att bli vanligare. Får större roll i kommunen – Med tanke på den nya lagstiftningen som kommer till årsskiftet så kommer räddningstjänsten antagligen få en större roll i kommunen, att vara med och påverka och förhindra olyckor, som vi inte har satsat på i dag. Vi kommer även i större omfattning hjälpa folk att kunna hantera olyckan om den inträffat och inte vänta på oss. Men på Östermalms brandstation har man omkring 2 000 larm per år och brandförman Ove Söderberg tror inte att man kan dra ner på nattbemanningen – det behövs ju lika mycket folk när det brinner på nätterna – och att ta på sig fler arbetsuppgifter tror han inte går, för det finns för lite folk redan. Försöker man får det effekter. – Det skulle för det första inverka på tid för övningar. Det i sin tur gör ju att man blir sämre på den operativa delen. Man sänker alltså kunskapsnivån i hela yrket.
Kristoffer Morén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".