Majoriteten vägbyggen försenas

Majoriteten av de planerade vägprojekten i landet kommer att försenas. Det framgår av ett förslag till regeringen som Vägverket presenterade på måndagen. För att ändå kunna genomföra angelägna projekt föreslår verket att man börjar överväga att införa vägtullar som finansieringsform. Men Erland Lundkvist, centerpartistiskt kommunalråd i Strömstads kommun, tycker inte att vägtullar är något bra förslag.
– I den plan vi har finns en stor mängd projekt och de allra flesta blir senarelagda. Exakt hur stor andel vågar jag inte svara på men i förhållande till den plan som finns nu handlar det om fem-sex år över hela linjen, säger Ingemar Skogö, generaldirektör för Vägverket. Sammanlagt ska 149 miljarder kronor satsas på landets vägar under perioden 2004–2015. Av dem ska 39 miljarder gå till investeringar i olika vägprojekt. Flyttar fram två miljarder Sedan Vägverket presenterade sitt remissförslag i våras har dock regeringen gått in och sagt åt Vägverket att flytta två miljarder från början av perioden till slutet av perioden och det innebär enligt Vägverkets nya plan att man under de närmaste åren bara kommer att fullfölja de projekt man redan satt igång. Inga nya projekt förrän senare Några nya vägprojekt blir det inte förrän i slutet av perioden. För att angelägna projekt ändå ska kunna genomföras föreslår Vägverket att man börjar titta på alternativa finansieringsformer som till exempel vägtullar. – Vi har ett konkret förslag i planen och det gäller den nordligaste delen av E6:an i Bohuslän mellan Svinesundsbron och Strömstad där vi förordar att man inför en så kallad bondpengslösning som man har haft i Norge i många år. Skälet till det är att det finns en stark ambition att göra färdigt E6:an men pengarna räcker inte till förrän 2015 med reguljär finansiering som vi ser det nu, säger Ingemar Skogö, generaldirektör för Vägverket. Är det något ni förordar på andra ställen i landet? – Vi tittar tillsammans med kommuner och företag på olika sätt att komma fram snabbare med de här projekten. Men just nu är det här det enda konkreta förslaget, säger han. Det första konkreta förslaget är norra E6an mellan Svinösundsbron och Strömstad. Men Erland Lundkvist, centerpartistiskt kommunalråd i Strömstads kommun, tycker inte att vägtullar är något bra förslag. – Vägtullar är naturligtvis dåligt. Vi har protesterat tydligt mot vägtullar tidigare när det var aktuellt på Svinesundsbron, för en finansiering av den sträckan. Däremot ser jag Vägverkets lite desperata förslag som en konsekvensbeskrivning av att det blir vägtullar om inte regeringen skjuter till mer pengar för att finansiera nya vägprojekt, säger Erland Lundkvist, centerpartistiskt kommunalråd i Strömstads kommun
Charlotte Fagerlund, Ekot, Lasse Wieslander, Radio Väst
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".