Film om Norrmalmstorgsdramat

I dag presenterade Sveriges Television, SVT, en tv-film om Norrmalmstorgsdramat. Manus och regi står Håkan Lindhe för. Huvudmannen, Janne Olssons, egen skildring gjorde att regissören blev intresserad av dramat.
– Det framträdde en mycket mänskligare bild av gärningsmannen än vad jag hade sett i övriga media, och det som drabbade mig allra mest var att han avslutade med att skriva om vad som var hans dröm. Den var att ha ett litet torp i skogen, lite djur, och en kvinna att leva med. Det var det enda han ville, säger regissören Håkan Lindhe. 30 år sedan det hände Under fem och ett halvt dygn för 30 år sedan satt hela Sverige fängslade inför vad som hände i källarvalvet i banken på Norrmalmstorg. Ett nytt fenomen diskuterades: Stockholmssyndromet, som skulle förklara varför gisslan vid flera tillfällen ställde sig på rånarnas sida. Tv och radio bevakade dramat intensivt. Så här lät det i Sveriges Radio då: ”En applådåska bröt ut från journalisterna här på torget när meddelandet kom. Just nu är det fotoblixtar mot Kreditbankens hus, och om en liten stund kommer den första ambulansen...” Ville göra Janne mänsklig Janne Olsson som var huvudman i dramat, spelas i filmen av Torkel Petersson. Han ville göra en mänsklig och förståelig bild av Janne Olsson. – Det spännande är ju det med alla människor som är så kallade onda. Att se att de är riktiga människor också, och sedan försöka förstå varför. Ju mer människa man kan göra av en brottsling, desto bättre är det, säger skådespelaren Torkel Petersson.
Lena Pettersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".