Colin Powell avgår efter nästa val

USA:s utrikesminister Colin Powell tänker inte sitta kvar i ytterligare en ämbetsperiod om president Bush blir omvald i nästa presidentval, något som kan bädda för en förändrad inriktning av den amerikanska utrikespolitiken i en ny Bushadministration.
Varken utrikesminister Colin Powell eller vice utrikesminister Richard Armitage tänker sitta kvar på sina poster under nästa ämbetsperiod, om George Bush blir omvald och det ens blir tal om en nästa period. Det skriver tidningen Washington Post på måndagen. Lovat sin fru att sluta Washington Post citerar källor på det amerikanska utrikesdepartementet som hört Richard Armitage säga att både han eller hans chef tänker sluta och det ska vara av helt privata skäl. Colin Powell sägs ha lovat sin fru att bara sitta i en ämbetsperiod. Washington Posts källor vet också att berätta att det är den nationella säkerhetsrådgivaren Condoleeza Rice som i så fall ligger bäst till som ny utrikesminister om det blir en nu Bushadministration. I så fall skulle biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz axla rollen som nationell säkerhetsrådgivare. Fredsduva bland hökar Utrikesminister Colin Powell har beskrivits som fredsduva bland krigshökar i den amerikanska regeringen. Just Condoleeza Pice och Paul Wolfowitz tillhör de riktiga hökarna. Om Condoleeza Rice blir utrikesminister så skulle hökarna sitta på alla viktiga poster av betydelse för den amerikanska utrikespolitiken. En talesman för utrikesdepartementet avfärdade i dag tidningsuppgifterna som rena spekulationer men det anses ändå känt att Colin Powell redan när han tillträdde faktiskt sa att han bara tänkte sitta i en ämbetsperiod.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".