Monrovias flygplats under kontroll

Ett hundratal nigerianska soldater har tagit kontroll över flygplatsen i Monrovia. Trots att styrkan inte gått in i huvudstaden Monrovia, tycks striderna där ha avtagit. Men från staden Buchanan rapporteras om fortsatta strider.
Hundratals människor trotsade ösregnet och viftade välkomnande med vita flaggor när de första helikoptrarna från den afrikanska fredstyrkan landade. Akut hjälpbehov Totalt är cirka 3 000 man från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas på väg till Liberia. Men deras mandat är inledningsvis begränsat till att säkra flygplatsen så att mer humanitär hjälp kan flygas in. Efter de senaste veckornas belägring av Monrovia är hundratusentals människor i akut behov av mat, vatten och mediciner. Som en reaktion på att trupperna anlänt lovade den största rebellgruppen Lurd att dra sig tillbaka för att tillåta humanitär hjälp komma fram till staden. Lurd:s ledare avsa sig samtidigt anspråken på presidentposten i den övergångsregim som väntas ta över efter Charles Taylor. Men rebellerna krävde samtidigt att det internationella samfundet ökar trycket på Taylor att inte bara avgå utan snarast lämna Liberia. ”Konspiration” Den allt mer isolerade Taylor har tidigare lovat lämna landet när fredstrupper kommer på plats, men det är nu oklart vad han tänker göra. Nigerias utrikesminister kom till Monrovia i dag för att träffa Taylor, troligtvis för att få honom att acceptera erbjudandet om asyl i Nigeria. Taylor hävdar fortfarande att han är Liberias legitime ledare och att han utsatts för en internationell konspiration. ”Jag är kanske ingen ängel och har trampat många på tårna men mitt folk älskar mig. Om jag skulle ställa upp i nya val, så skulle jag enkelt vinna igen”, sa Taylor i en intervju publicerad på måndagen.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".