Ny lag tvingar araber ur Israel

En ny lag förbjuder palestinier som ingår äktenskap med israeler att bosätta sig i Israel. Lagen har nu överklagats till Israels högsta domstol av en människorättsorganisation.
Äktenskapslagen drabbar de mer än tre miljoner araber som bor i de palestinska områdena i Gaza och på Västbanken. Även om lagen inte pekar ut araber blir kontentan just den, eftersom det inte bor några judar i de självständiga palestinska områdena. Tusentals varje år Varje år ingås tusentals äktenskap mellan israeliska araber och araber bosatta i de palestinska områdena. De israeliska araberna är en grupp på ungefär en miljon. Om en person från Gaza eller Västbanken nu vill gifta sig med en israel, alltså en arabisk israel eftersom blandäktenskap är mycket ovanliga, kan paret inte slå sig ner i Israel utan måste bosätta sig inom de palestinska områdena. Lagen, som är tänkt att förhindra att självmordsbombare tar sig in i det israeliska samhället genom giftermål, har väckt starka reaktioner. Men den israeliske inrikesministern Avraham Porez sa på en presskonferens på måndagen att han har svårt att förstå varför det skulle vara en sådan tragedi att araber tvingas leva i en arabisk stat, alltså i de palestinska områdena. USA ska granska USA har sagt att man ska granska om den israeliska äktenskapslagen är etniskt diskriminerande. Men det här handlar inte alls om etnicitet, sa Avraham Poraz. – Många länder gör så här i krigstider. Tror ni att en amerikan under andra världskriget hade kunnat gifta sig med en tyska och ta henne med sig hem till USA? fortsatte Avraham Poraz, obekymrad över den något haltande parallellen.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".