Många år av misslyckade resor

Företagaren Anders Roxe, som ligger bakom de flesta så kallade värstingseglatser i Sverige, har nu tillfälligt stoppats av länsstyrelsen, sedan Ekots granskning visat på allvarliga missförhållanden på en resa i Grekland nyligen. Men det är inte första gången Roxes resor misslyckas.
Över hälften av kommunerna som anlitat Roxe genom åren anser att han allvarligt misskött vården, visar vår kartläggning. Solveig Enarsson på socialtjänsten i Uddevalla var för några år sedan med och placerade ungdomar på en av värstingseglatserna. – Egentligen skulle det vara en seglats ut på haven för de här pojkarna, där de skulle få lära sig sjövett, men det handlade om att de låg nere på solkusten. Ibland gjorde de små dagsturer, men det var allt, säger hon. Företagaren Anders Roxe har sedan i början av 1990-talet som affärsidé att sälja värstingseglatser till Sveriges kommuner. Hur många ungdomar som har blivit hjälpta av resorna är inte utrett. För några har det gått bra, för andra sämre. Många kritiska Helt klart är att många kommuner som anlitat företaget är mycket kritiska till hur vården bedrivits. – De utlovades skola. Det fanns någon skola därnere i Malaga där de här pojkarna skulle få gå. Men det blev ingen skola heller, säger Solveig Enarsson. Vi har varit i kontakt med i stort sett samtliga kommuner i landet. 18 kommuner uppger att de har köpt värstingresor av Anders Roxe sedan 1991. Av dem anser 10 kommuner, alltså över hälften, att det funnits så allvarliga brister i företagets sätt att sköta verksamheten att man tvingats avbryta vården eller bestämt sig för att aldrig mer anlita företaget. Olämplig personal Bara ett fåtal kommuner anser att vårdföretaget skött sig utan anmärkning. En del av kritiken från kommunerna handlar om att Anders Roxe anställer personal som är direkt olämplig för att jobba med värstingar. Leni Cordes är chef på socialtjänsten i stadsdelen Rosengård i Malmö, där man 1996 placerade en 18-årig pojke ombord på en båt i Spanien. – Det lät bra, och det lät som om det skulle passa just den killen som vi hade tänkt placera där, säger hon. – Men sedan blev det katastrof. Det dröjde inte många veckor förrän vi blev uppringda av pojken som var placerad där. Han berättade att kaptenen var full, och det var inte bara en gång utan pågående. Inga hjältar Anders Roxe själv säger sig vara ovetande om att han lämnat så många missnöjda kommuner bakom sig. – Det är någonting du har undersökt som inte har kommit mig till veto. Visst har vi haft kommuner som är missnöjda, annars vore vi ju hjältar om jag säger så, säger han. Värstingseglatserna har blivit en miljonindustri för Anders Roxe. Sedan 1991 har hans företag dragit in nästan 30 miljoner på att sälja vårdplatser till landets kommuner. Flera anmälningar Leni Cordes på socialtjänsten i Malmö, som likt flera andra kommuner har anmält hans företag till länsstyrelsen, tycker att det är konstigt att myndigheten har låtit Roxe fortsätta bedriva vård år efter år. – Eftersom det är utsatta ungdomar som vi har vårdansvar för, är det ju mycket beklagligt att det finns vårdalternativ som fungerar på det här sättet, säger hon.
Jonas Alsgren och Mikael Funke

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".