Samhall rekryterar frisk arbetskraft

Företaget Samhall rekryterar friska personer, trots att syftet med verksamheten är att ge jobb åt personer med funktionshinder. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.
Per Skedinger är docent på IFAU. Han säger att Samhalls felrekrytering leder till att det samhällsekonomiska värdet av verksamheten överskattas. – När man beräknar den samhällsekonomiska nyttan av Samhall, vilket man har gjort i ett antal utredningar, utgår man från att värdet av deras alternativa produktion är lika med noll. Men om de rekryterar personer som inte har arbetshandikapp är ju värdet av deras alternativa produktion inte lika med noll, och då överskattar man det samhällsekonomiska värdet av Samhall, säger Per Skedinger. Många friska Enligt IFAU var knappt fyra procent av personerna i undersökningens urvalsgrupp friska, trots att de jobbade på Samhall. Det innebär att kring 1 000 av Samhalls drygt 26 000 arbetsplatser kan vara tillsatta av personer som inte har något arbetshandikapp. Marianne Levin-Pölde är biträdande direktör på Samhalls division för personalutveckling. Hon säger att det kan ha skett ett fåtal misstag i rekryteringen, men inte i den utsträckning som IFAU:s rapport gör gällande. Kan välja Rekryteringen till Samhall sker i samarbete med arbetsförmedlingen. Marianne Levin-Pölde säger att det finns ett visst utrymme för urval efter samtal med personer som ska anställas, Samhall och arbetsförmedlingen. – Arbetsförmedlingen har många som har behov av jobb på Samhall, och det är framför allt genom de här trepartssamtalen som man kommer fram till det. Det finns personer som har stort behov av jobb, men som inte får jobb på Samhall. Det kan man ha olika uppfattning om, men det är en levande dialog som alla tre parter kan ha olika ingångar i, säger Marianne Levin-Pölde. Stor efterfrågan Efterfrågan på anställning hos Samhall har varit stor. Samtidigt har det funnits få platser att tillgå. Det förhållandet gör, enligt Per Skedinger på IFAU, att Samhall har suttit i en sits där man har haft möjlighet att neka funktionshindrade personer arbete. – Det har tenderat att finnas alldeles för få platser i förhållande till dem som man har velat anvisa från arbetsförmedlingen. Det har inneburit att Samhall har kunnat neka vissa anvisade personer. Samhall har alltså inte varit tvungen att rekrytera de personer som har anvisats åt dem, på grund av den här platsbristen, säger Per Skedinger.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".