Svensk vapenexpert: inga avgörande bevis i Irak

En av de två svenska vapenexperter som i hemlighet åkte ner till Irak för att granska uppgifter om Iraks massförstörelsevapen träder nu fram. Åke Forsberg forskningschef på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut säger att hans övertygelse var att man inte skulle lyckas komma någon vart om inte sekretessavtalet med tv-bolaget WTN skrevs på.
– Det här avtalet är ju för att skydda kommersiella intressen. Vi var ju naturligtvis tveksamma när vi såg att avtalet skulle gälla i fem år. Men i och med att vi fick det framställt för oss att i det fall WTN publicerar vad som framkommit var vi därefter fria att diskutera allt vad som föregått som vi ville. Men var inte det en stor risk ifall ni fått fram den information ni velat? – Då var vår bedömning att det skulle publiceras väldigt snabbt eftersom det borde ligga i WTN:s intresse också. Det började med att ett amerikanskt TV-team bad FOI om hjälp med att granska nya uppgifter om Iraks påstådda massförstörelsevapen. Uppdraget genomfördes i juni i år utan att den svenska regeringen och den USA-ledda ockupationsmakten kände till något. Det var Åke Sellström, chef för FOI:s avdelning för skydd mot kärnvapen, biologiska och kemiska vapen som tog beslutet att skicka experterna till Irak. Sellström har i efterhand fått ta emot hård kritik från statsminister Göran Persson och försvarsminister Leni Björklund för att ha beordrat svenskarna att resa utan att först ha informerat regeringen. Även ledningen för Totalförsvarets forskningsinstitut har delat ut skarp kritik mot Sellström för att ha låtit svenskarna arbeta och skriva under ett avtal med TV-bolaget WTN. Ett avtal som innebär att de inte får berätta vad som framkommit under deras Irakresa om bland annat Iraks påstådda massförstörelsevapen. De båda experterna arbetar för tillfället på en rapport om Irak-resan som ska bli klar om drygt en vecka. Åke Forsberg säger att hans övertygelse var att man inte skulle lyckas komma någon vart om inte avtalet med WTN skrevs på. – Det är klart att man alltid kan diskutera om man ska skriva på sådana här avtal när man inte har juridisk kompetens eftersom de kan vara rätt svårtolkade. Men vår bedömning var att vi inte skulle komma vidare om vi inte skrev på avtalet. Var för då? – Det var den uppfattning som WTN hade. Ni skrev under på plats i Bagdad. Varför så sent? – Det var först då vi träffade WTN och deras journalister och kameraman. En fråga alla undrar är ju om ni hittade någonting? – Vi kan ju inte uttala oss om exakt vad vi hittade, men som det framgått i medier tidigare är det så att vi hittade inga avgörande bevis alls för att Irak fortsatt med ett offensivt program med biologiska och kemiska stridsmedel.
Petra Quiding, P1-morgon och Ekots Albert Capuder

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".