Tyska butiker går i konkurs

Förra året gick fler butiker i konkurs i Tyskland än någonsin tidigare. Anledningen är att tyskarna håller hårdare i plånboken, eftersom många är rädda för de osäkra ekonomiska tiderna.
I Berlin är tomma skyltfönster ingen ovanlig syn. På affärsgatan Wilmersdorfer Strasse i stadens västra delar, så ligger det två butiker bredvid varandra. Den ena har varit tom ett tag, fönstrena ser spöklikt öde ut, men det sitter en handskriven lapp där det står ”öppnar i mitten av augusti”. Hög arbetslöshet Vägg i vägg ligger en skoaffär, som försöker bli av med sitt lager. Butiken ska stänga. Lite längre upp på gatan står det ”miet mich”, hyr mig, i skyltfönstret på en tom butikslokal. Liknande gatubilder ser man i andra städer runt om i landet. Tyskarna håller nämligen allt hårdare i plånboken. Med en arbetslöshet på över 10 procent, så mycket som 25 procent på sina håll i Östra Tyskland, och med ständiga besked om nya varsel, så är det många som väntar med att handla. Och det här märks. Förra året slog 108 000 butiker igen i Tyskland. Det är en ökning med nästan 40 procent jämfört med året innan Och aldrig förr i förbundsrepublikens historia har så många butiker stängts. För många butiker? Inte verkar det bli bättre i år heller. Under första kvartalet ökade butikskonkurserna med nära 20 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Kanske är det så att Tyskland har för många affärer. Enligt tidningen Frankfurter Allgemeiner, så finns det inget annat land i världen som har så mycket butiksyta per invånare som tyskarna, 1,3 kvadratmeter per person. Vilket innebär att om landets samtliga 82 miljoner invånare samtidigt kom på att de skulle handla, så skulle det ändå inte bli särskilt trångt.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".