Val av homosexuell biskop skjuts upp

Försöken att för första gången utse en öppet homosexuell biskop i USA har åtminstone tillfälligt kört fast. I sista stund fördes det fram anklagelser om sexuella trakasserier från den föreslagna biskopen och utnämningen har skjutits upp på obestämd tid.
Så sent som i söndags såg det ut som det bara var en formalitet som återstod innan Gene Robinson skulle utses till USA:s första öppet homosexuella biskop. Den anglikanska kyrkans beslutande församling godkände då Robinson som biskop i New Hampshire, utnämningen skulle bara bekräftas av ett biskopskonvent men de brukar alltid säga ja. Men igår när konventet sammanträdde strax innan det skulle bli omröstning kastades det in nya anklagelser. En heterosexuell man i Vermont beskyllde Robinson för att ha rört vid honom på ett oacceptabelt sätt vid några tillfällen för flera år sen. En annan anklagelse var att man från en internetsida som Robinson hade viss delaktighet i kunde klicka sig vidare i några led så man till slut hamnade på en porrsida. Biskopsvalet avbröts omedelbart så att man kunde utreda de nya anklagelserna, något som bland annat Robinson ville. Det är inte klart hur lång tid det kommer att ta; kyrkomötet pågår veckan ut och det är inte säkert att man hinner ta upp frågan innan dess. Om Robinson skulle utses till biskop skulle det vara ett stort steg framåt för de homosexuella i USA. Homosexuella har höga poster i olika kyrkor, men Robinson är den första som officiellt gått ut med sin sexuella läggning när han väljs. Hela frågan är extremt känslig i den anglikanska kyrkan, en stor minoritet har protesterat och hotat med att gå ur kyrkan om Robinson väljs. Robinsons anhängare hoppas och tror att det ska gå likadant som tidigare med kvinnopräster. Då talades det också om att kyrkan skulle splittras, men nu tycker alla att det är naturligt.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".