USA och Europa oense om krispaket

Finansministrarna från de 20 största länderna samlas idag i London för att diskutera vilka åtgärder som ska vidtas mot den ekonomiska krisen. Men USA och de europeiska länderna är djupt oeniga om hur mycket pengar regeringarna ska pumpa in för att stimulera sina ekonomier.

På en punkt är i varje fall finansministermötet en framgång redan innan det har börjat. Luxemburg, Schweiz och Österrike meddelade idag att de kommer att lätta på banksekretessen. Det är en fråga som är tänkt att komma upp på mötet och ministrarna har hotat med åtgärder om inte sekretessen mjukas upp - och nu böjer sig alltså de tre länderna för det kravet; igår kom också Andorra och Lichtenstein med mer eller mindre samma besked.

Banksekretessen innebär att man kan ha hemliga bankkonton för att till exempel undgå beskattning vilket gör världsekonomin svårare att kontrollera. Luxemburg, Schweiz och Österrike säger idag att de nu kommer att tillåta att man går in i sådana här konton när det föreligger behov, men en grundläggande sekretess ska fortfarande finnas kvar.

Regerings- och statscheferna från G20, de 20 största länderna, ska mötas den 2:a april och dagens möte med finansministrarna som fortsätter imorgon är en förberedelse för det. Aprilmötet har betecknats som avgörande för världsekonomins fortsatta utveckling och det är därför som det inte bara är de vanliga G7-länderna som samlas utan också viktiga nationer som Indien, Kina, Brasilien, Ryssland, Indonesien och Mexico.

En sak det verkar råda enighet om är att utöka Internationella valutafondens resurser för att hjälpa länder i kris, hjälpsumman ska utökas med nästan 500 miljarder dollar.

På andra områden är det fortfarande hårda motsättningar, framför allt mellan USA och Europa. USA anser ett de europeiska länderna gör för lite att stimulera sina ekonomier, de vill se mer hjälppaket.

Idag anslöt sig Japan till den linjen och chefen för Världsbanken Robert Zoellick sa att faran är att göra för lite, för sent. Men, också idag, avvisade Tyskland och Frankrike blankt ytterligare stimulanspaket utöver de miljarder som redan pumpats in. De flesta europeiska länderna vill istället att G20 ska koncentrera sig på hur världsekonomin ska regleras och kontrolleras för att motverka framtida kriser.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".