Befarat salmonellautbrott på Öland

Mer än 30 gårdar på Öland visar spår av salmonella i en stor undersökning som Jordbruksverket genomfört.  Än så länge är det enbart misstankar, och nu ska nya tester visa om det verkligen rör sig om utvecklad salmonella.

Men även om det är oklart hur många verkliga fall det rör sig om så oroar resultatet veterinärinspektör Elöd Szanto på Jordbruksverket.

– Vi är oroade för att de är så pass många som det är. Men vi har fortfarande inte hela bilden klar för oss, eftersom det är indikationer på att salmonella kan förekomma på gårdarna, det är på inget sätt en bekräftelse på att gårdarna är smittade. Men vi tar det så pass allvarligt att vi sätter igång en mycket snabb utredning och provtar alla gårdar under näst vecka, säger han.

Det är mjölk från drygt 200 gårdar som undersökts med ny kontrollteknik på Öland. 33 av proverna visar på så kallade antikroppar som indikerar att djuren kan ha varit i kontakt med salmonellasmittan.

Det behöver inte betyda att gårdarna verkligen har salmonella i dag utan djuren kan till exempel tidigare ha haft sjukdomen och sedan tillfrisknat. Under nästa vecka nya tas prover på drygt 30 gårdarna, först därefter finns svaret på vilka som drabbats av smittan. För dem väntar spärr av gården och kostsam sanering, och ett antal verkliga fall räknar Jordbruksverket med.

– Vi räknar med att ett antal av de här gårdarna har salmonella, men att spekulera om hur många av de här gårdarna som har salmonella aktivt i besättningen vågar jag inte göra, säger Elöd Szanto.

Provtagningen är ett led i ett försök att ta fram nya kontrollmetoder för att snabbare och enklare avslöja salmonellasmittan, innan den sprids. Men för djurägarna på Öland väntar nu några dagar av ovisshet och frågan är hur oroliga de ska vara.

– Ja, det har skäl att vara oroliga, men de har också skäl att vara glad om vi nu hittar ett instrument så att vi hittar salmonellan i god tid så att vi kan vidta åtgärder och sanera gårdarna. Det är nog ingen gårdägare som är glad över att leva med salmonella på sina djur, säger Elöd Szanto.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".