Kronfallet gör utlandssvenskar fattigare

Många svenskar som arbetar eller studerar utomlands har fått det svårare efter att kronans värde sjunkit mot de ledande världsvalutorna.

Jakob Edman studerar i Tokyo och han har tydligt märkt kronans värdeminskning mot yenen.

– På två månader rasade allting, det blev ju väldigt surt när man skulle växla pengar. Till exempel höjdes hyran på ett studentrum som tidigare kostade cirka 3 600 kronor plötsligt till 5 000 kronor i månaden, säger han.

I somras fick man betala ungefär 5,60 för 100 yen, men under senhösten började kronan försvagas mot den japanska valutan och nu får man betala över nio kronor för hundra yen.

Eftersom den svenska kronan också förlorat mot dollarn och euron har det blivit dyrare också i länder med de valutorna. För studenter som fått pengar från svenska CSN, ofta i klumpsumma i början av terminen, har kronfallet varit jobbigt.

– Det var många som fick lite panik, många som egentligen hade tänkt vara här i ett år bestämde sig för att åka hem efter bara en termin, och nästan alla har sökt jobb och arbetar numera deltid medan de pluggar, säger Jakob Edman.

Men det är inte bara studenter som känner av kronfallet, också utrikesdepartementets personal utomlands har fått uppleva att deras löner minskat i värde, säger Andreas von Uexkull, som är ordförande i UD:s Sacoförening UPF.

– Det kraftiga kronfallet har ju gjort att Sveriges utlandsstationerade drabbats hårt i köpkraft. Saco har nu på central nivå begärt en diskussion med arbetsgivaren för att få en revidering av beloppen.

Svenskar som arbetar utomlands men får betalt i kronor, får ofta en ersättning som kompensation för valutaförändringar, men den revideringen har inte varit tillräcklig med det snabba kronraset anses det.

Ambassadanställda i Tokyo har i ett brev till UD påtalat problemet och beskriver att valutaförändringen som en privatekonomisk mardröm. Och man skriver att den senaste justeringen som gjordes i januari ger ett så magert utfall att det inte ens är i närheten av att täcka de merkostnader som valutaförändringen inneburit.

En källa inom UD som inte vill medverka med namn säger till och med att det kan bli svårt att rekrytera unga med familj till utlandstjänstgöring om inte de tillägg som de utsända får, justeras oftare.

Studenten Jakob Edman i Japan sammanfattar hur den försvagade kronan påverkar hans vardag.

– Nu är ju Tokyo helt plötsligt en riktigt dyr stad.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".