Guantánamolägret.

Fientliga stridande finns inte längre

USA ska inte längre använda den juridiska termen ”fientligt stridande” för fångarna i till exempel Guantánamolägret. Termen var en Bushregeringens viktigaste och mest kontroversiella i kriget mot terrorismen.

Begreppet ”enemy combatant”, eller på svenska ”fientligt stridande”, infördes av regeringen Bush efter 11 septemberattackerna och krigsstarten mot Afghanistan. Tolkningen av begreppet har legat bakom mängder med stämningsansökningar och domar i Högsta domstolen.

Begreppet har bland annat använts för att definiera de terroristmisstänkta personer som USA ansett sig kunna hålla fångna på obestämd tid och den nya regeringen hade fått i uppdrag från en domare att svara på frågan hur den skulle definiera fientligt stridande i framtiden. Svaret blev alltså att begreppet inte längre ska användas i de här sammanhangen.

Men regeringen Obama hävdar dock att USA fortfarande har rätt att hålla misstänkta terrorister på obestämd tid. Den rätten ska dock inte längre, som Bush hävdade, komma från presidentens maktbefogenheter, utan vara grundad i kongressbeslut och ha stöd i internationell rätt, enligt Obamaregeringen. Exakt hur, är dock mindre klart.

Att inte längre använda uttrycket fientligt stridande är förstås ett sätt för Obamaregeringen att försöka bryta med Bushtiden. Men kritikerna kommer lätt att kunna säga att förändringen mest bara är språklig och inte kommer att innebära någon omedelbar praktisk skillnad för de fångar som till exempel hålls i Guantánamolägret.

Obamaregeringen menar också att i framtiden kan bara fångar som gett vad man kallar ”substantiellt stöd” till, till exempel al-Qaida, hållas fångar på obestämd tid, dock utan att definiera vad substantiellt stöd innebär.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".