Svenska Kyrkan behåller aktier i Ericsson

Flera kapitalförvaltare med etiska riktlinjer behåller sina aktier i Ericsson. Detta trots att bolaget lagt ner planerna på att sälja dotterbolaget Ericsson Microwave Systems, som tillverkar försvarselektronik. Ett fondbolag som tydligt tar avstånd från Ericsson är KPA som i sina etiska fonder inte har några Ericssonaktier alls.
Ericsson har nu slopat de tidigare planerna på att sälja sitt dotterbolag Ericsson Microwave Systems som tillverkar elektronik till radarsystem. KPA låter alltså bli att placera i Ericsson på grund försvarselektroniken. Men flera andra etiska förvaltare äger Ericsson, och tänker behålla aktierna. En av dem är Banco Fonder vars policy är att utesluta företag där minst 5 procent av omsättningen kommer från försvarsverksamhet. Ericssons beslut att behålla försvarsdelen uppskattas dock inte av Bancos VD Tonika Hirdman. Svenska Kyrkan är ännu mer generösa med etiken än Banco och tillåter företag där upp till 25 procent av verksamheten är vapenproduktion. Kyrkan äger Ericssonaktier för 50 miljoner kronor, knappt 4 procent av aktieportföljen. Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".