Bilbomb exploderade i Jakarta

Vid attentatet mot Marriott hotell i Indonesiens huvudstad Jakarta dödades minst 14 människor och uppemot 150 skadades, rapporterar indonesiska Röda Korset. Enligt polisen var det en kraftig bilbomb som exploderade och Indonesiens polischef sa att attentatet mot Marriott liknade det på Bali i höstas.
Enligt TT, som refererar lokal polis, var en av de döda en 49-årig nederländare. Bland de skadade ska finnas en libanes, två amerikaner, två singaporianer, en australier och en nyazeeländare. En överväldigande majoritet av offren var dock indonesier. Det var vid lunch, lokal tid, på tisdagen som bomben exploderade utanför det amerikanskägda lyxhotellet, som ligger i Jakartas affärsdistrikt. I området ligger även flera ambassader och diplomatbostäder. I explosionen fick svenska ambassaden i grannhuset fönstren sönderslagna, men ingen där skadades. Indonesiens försvarsminister kallade attentatet för ett terroristdåd. Vicepresident Hamzah Haz sa att attacken kan ha varit riktad mot amerikanska intressen i landet. Liknar Balidådet Ännu har ingen har tagit på sig skulden för dådet, men Indonesiens polischef säger att dagens attentat har likheter med det som riktades mot två nattklubbar på Bali i oktober föra året, då 202 personer miste livet. Han syftade bland annat på att i båda fallen användes bomber placerade i bilar. Just nu undersöker man resterna av ett fordon man misstänker användes, spårar nummerplåten, letar efter rester av sprängmedel och andra ledtrådar. Indonesiens regering har pekat ut det regionala islamistiska terror nätverket Jemaah Islamiyah för att ligga bakom bombdåden på Bali. Myndigheter har sedan dess varnat för att landet kan utsättas för liknande attacker igen och man har försökt förstärka säkerheten runtom i Indonesien. Pågår rättegångar Just nu pågår flera uppmärksammade rättegångar med terroranknytning i landet. På torsdag väntas den första domen avkunnas för en av nyckelpersonerna åtalad för bombdådet på Bali. Den åtalade riskerar dödstraff. Samtidigt pågår en annan rättegång mot den man som utpekas som andlig ledare för det islamistiska nätverket Jemaah Islamiyah, nätverket som misstänks ligga bakom attentaten på Bali.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".