Kameror i taxi delvis tillåtna

Tillstånden att installera övervakningskameror i taxibilar håller nu på att utvidgas till viss del. Taxi Göteborg är positivt inställt till sina övervakningskameror. Justitiekanslern har nu delvis ändrat sin inställning. Till en början var han avvisande till kamerorna på grund av att de hotar den så kallade kameralagen.
Justitiekansler Göran Lambertz poängterar visserligen att övervakningskameror knappast kommer att få fler och nya spridningsområden i den närmaste framtiden. Men han ställer sig i princip bakom kammarrättens beslut som förra året godkände dem. Det innebär att fler taxibolag nu kan få tillstånd att använda sig av kamerorna i sina bilar. – Det kommer att bli lättare än det har varit tidigare före de domar som kammarrätterna i Göteborg och Stockholm gav för en tid sedan. Jag räknar med att i stort sett alla taxibolag kommer att få möjlighet att ha den sortens övervakning med de begränsningar som domarna innehåller. Länsstyrelsen ger själva tillstånden men Justitiekanslern kan överklaga tillståndsbeslutet om det anses hota taxikundernas privatliv. Därmed är det inte heller självklart att alla taxibolag i Sverige kommer att få lov att ha övervakningskameror. Tillstånden kan komma att begränsas till storstäder med hög brottslighet. Gustaf Holgersson informationschef på Svenska Taxiförbundet tycker att det är märkligt att det ska vara krångligt att få tillstånden för alla landets taxibolag, och understryker att kameror behövs i likväl storstäderna som på landsbygden. Även om möjligheten för att använda övervakningskameror i taxibilar trots allt utvidgas till viss del nu, varnar justitiekansler Göran Lambertz för att de kan komma att användas i för många olika spridningsområden i framtiden. Med andra ord kvarstår justitiekanslerns restriktiva hållning till övervakningskameror. – Aktuellt har ju varit på senaste tid bibliotek, badanläggningar och omklädningsrum. Men man får absolut inte gå för långt och vi tycker till exempel inte att man bör få övervaka provhytter i affärer som det finns ett förslag om. Där kommer vi att säga nej om frågan kommer upp till prövning.
Johan Tollgerdt, Ekot Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".